funkcja kwadratowa
karola: witam, mam takie zadanko: zapisz w postaci ogólnej wzór dowolnej funkcji kwadratowej, której:
a) zbiór wartości to przedział <2; ∞).
i rozwiązanie:
zw= <q,∞) (i pierwsze pytanie: dlaczego 2 jest oznaczone jako q, skoro to x, a x=p?)
i dalej
y=(x−4)
2+2 (i drugie pytanie: skąd się wzięła ta 4 w nawiasie za p? bo rozumiem, że zgodnie z
podpisem danych q=2).
i drugie zadanie:
punkt W jest wierzchołkiem paraboli, która jest wykresem f.kwadr. f. wykres ten przechodzi
przez pkt A. w jakim punkcie ten wykres przecina oś Y? zapisz wzór funkcji f w postaci
ogólnej.
i rozwiązanie:
W=(2,3) A=(3,4)
y=a(x−2)
2+3 (rozumiem, że podstawiamy dane z W)
y=a+3 a=1 (ale tutaj już nie wiem, skąd to się wzięło...)
będę wdzięczna za każdą pomoc
7 maj 13:58
Basia:
ad.a
ZW=<2;+∞) a wartości odczytujesz na osi OY czyli 2 to rzędna wierzchołka czyli q
też nie wiem skąd się wzięła 4, albo masz niekompletną treść zadania, albo chodziło o
przykład dowolnej funkcji spełniającej warunki zadania, a wtedy to może być każda
postaci
y=a(x−p)2+2 gdzie a>0 a więc także ta, o której piszesz
ad.b
jeżeli funkcja przechodzi przez punkt A(x0,y0) to f(x0)=y0
u Ciebie f(x)=a(x−2)2+3 i A(3,4) czyli
f(3)=4
f(3)=a(3−2)2+3=a+3
stąd
a+3=4
a=1
7 maj 14:07
bzzz: zbiór wartości to y nie x zatem jak masz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej to
interesuje się q nie p, bo to q określa przesunięcie góra − dół.
natomiast za p masz absolutną dowolność ktoś wstawił 4 ale może równie dobrze to być −2, 5, 10,
−100, i to też będzie wzór funkcji spełniającej Twoje wymogi
7 maj 14:08
karola: dziekuje
8 maj 18:51