Marysiaa: Pomoże ktośw zadaniu z trygonometri? Sprwawdź podane tożsamości ?
1 ) 1− sinαsinα * 1+sinαcosα = ctgα
2) sin4α − cos4α = sin2α − cos2α
8 maj 11:42
Svanar: 2)
L= (sin
2α + cos
2α)(sin
2α−cos
2α) = sin
2α−cos
2α = P
1)
| | 1−sinα | | 1+sinα | | (1−sinα)(1+cosα) | | 1−sin2α | |
L= |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | sinα | | cosα | | sinαcosα | | sinαcosα | |
| | sin2α+cos2α−sin2α | | cos2α | | cosα | |
|
| = |
| = |
| = ctgα = P |
| | sinαcosα | | sinαcosα | | sinα | |
zastanawia mnie tylko ten cotanges, bo o ile wiem nie ucza juz o nim
8 maj 11:48
Marysiaa: Dziękuję ślicznie

jak widać uczą
8 maj 11:52
Svanar: lepiej dla was

nikt nie wie co sie na maturze, studiach przyda
8 maj 11:53
Marysiaa: Racja
8 maj 11:55
Svanar: ale jestem dzis zapsany....
1) jest źle, źle przepisalem....
8 maj 12:03
Kulka: to jak to będzie wygladało ?
8 maj 12:14
Svanar: za chwile napisze, tylko dywany wytrzepie
8 maj 12:15
Marysiaa : 
miłego
8 maj 12:17
bzzz: jest dobrze

no prawie, tam tylko gdzie mamy (1−sinα)(1+cosα) w liczniku, ma być
(1−sinα)(1+sinα)
a reszta jest liczona właśnie dla takiego iloczynu.
8 maj 12:26
Svanar: o to mi wlasnie chodzilo

tylko chcialem przepisac dobrze
8 maj 12:31
Marysiaa : Dziękuję Wam bardzo

nie wiem co bym bez Was zrobiła

zraz to dokładnie przeanalizuję
8 maj 12:39