ostrosłupy
tuna: 
:(Oblicz pole całkowite ostrosłupa:
a) prawidłowego czworokątnego którego krawędź podstawy ma 10cm, a krawędź boczna 12 cm.
b) prawidłowego sześciokątnego,którego krawędź podstawy ma 14 cm, a krawędź boczna 25cm.
Jeśli możecie to zróbcie jak najszybciej i wyjaśnijcie jak to się robi..z góry dziękuję
8 maj 11:24
Svanar:

Pc = 2*10*10 + 4*10*12 = 200 + 480 = 680 cm
3
8 maj 11:52
Kejt:

to rzut ściany bocznej w a). wysokość liczysz z tw. pitagorasa i wszystkie dane już masz. b)
podobnie.
8 maj 11:56
Svanar: oj przepraszam.... przeczytalem graniastoslup
8 maj 11:57
tuna: Ja zrobiłam to tak:
Pp=a
2=100cm
2
Pb=?
z twierdzenia pitagorasa obliczyłam wysokość ściany bocznej:
12a
2 + h
2 = b
2
h
2=b
2 − (
12a)
2
h
2= 144 − 25
h
2= 119/
√
h=
√119
i teraz pole tego trójkąta:
P=
2*h2 =
10*√1192=5
√119
Pb=4*5
√119=20
√119
Pc=100+20
√119= 120
√119
Możecie sprawdzić czy dobrze

8 maj 12:12
Kejt: Pc jest źle. nie możesz tego tak dodać..co najwyżej możesz 20 przed nawias wyłączyć.
8 maj 12:42