nierównosc
_All: Rozwiąż nierówność
√ x + 6 − √ x + 1 > √ 2x − 5
6 maj 14:50
Lucyna: √x + 6 − √x + 1 > √2x − 5
zacznijmy od dziedziny funkcji:
x+6≥0 ⇒ x≥−6
x+1≥0 ⇒ x≥−1
2x−5≥0 ⇒ x≥52
Z tych warunków otrzymujemy Df: x∊< 52 , ∞)
√x + 6 > √2x − 5 + √x + 1 /*podnosimy stronami do kwadratu
x+6 > 2x−5+x+1+2√2x2−3x−5
−2x+10 > 2√2x2−3x−5 / :2
−x+5 > √2x2−3x−5 /*ponownie podnosimy stronami do kwadratu
x2−10x+25 > 2x2−3x−5
−x2−7x+30 > 0
Δ = 49+120 = 169
√Δ = 13
x1=1−2(7+13) = −10
x2=1−2(7−13) = 3
Zatem x∊(−10,3)
Teraz musimy wziąć część wspólną naszego rozwiązanie z dziedziną i otrzymamy ostateczny wynik:
(−10,3)∩< 52 , ∞) = < 52 , 3)
7 maj 22:14