błagam jak najszybciej jestem chora i nie mam kompletnie głowy
asiańka: POTRZEBUJE POMOCY POTRZEBNE NA JUTRO
1) oblicz wyrazy a3,a2,a4,a8,a11 ciągu arytmetycznego (an) jezeli a1=8 a jego róznica wynosi5
2) znajdz ogólny wyraz ciagu arytmetycznego (an) jeżeli a2=1/2 , a3= 1/4
3) oblicz sumę pierwszych n wyrazów ciągu arytmetycznego (an) jeżeli a3=−2 , a5=16 , n=4
4)oblicz wartość sumy 2+4+6+8+.....+100
5) sprawdz który z ciągów jest ciągiem geometrycznyma)an=n2 b) bn=2n
6) oblicz sumę ośmiu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego(an) w którym a2=4 , a3=2
7)które wyrazy ciągu (an) są dodatnie? an=4n2−3n−1
6 maj 15:00
asienka: dzieki bardzo ale rezygnuje z tej strony
7 maj 15:20
Nikka: 1) an = a1 + (n−1)r
np. a3 = a1 + 2r = 8 + 2*5 = ...
7 maj 15:51