Fisieeenka: Nie rozumiem zbytnio zadanka.. A raczej jego drugiej części. Jak ten wykres mam narysować.?
Oblicz: f(−3), f(−2), f(−1), f(0), f(1), f(2), f(3). Na podstawie otrzymanych wyników
naszkicuj wykres funkcji f: R→R.
a). f(x)=x2−2x−1
b). f(x)=−12x2+212
6 maj 23:21
Fisieeenka:

Wyniki do podpunktu a mam następujące:
f(−3)=14
f(−2)=7
f(−1)=2
f(0)=−1
f(1)=−2
f(2)=−1
f(3)=2
Czy to ma wyglądać tak.?
6 maj 23:30
Fisieeenka: O co chodzi w tym
f: R→R .?

proszę o pomoc.

!
6 maj 23:32
Fisieeenka:

podpunkt b.
f(−3)=1
f(−2)=2,5
f(−1)=3
f(0)=2,5
f(1)=1
f(2)=−1,5
f(3)=−5
tak to ma wyglądać.?
Ponawiam pytanie. o co chodzi z f: R→R .?!
6 maj 23:45
Gustlik: Licząc f(−3), f(−2), f(−1), f(0), f(1), f(2), f(3) podstawiasz te liczby za x do wzoru funkcji
i w ten sposób otrzymasz kilka punktów leżących na paraboli i możesz teraz narysować tę
parabolę. Natomiast oznaczenie f: R→R oznacza, że funkcja odwzorowuje zbiór liczb
rzeczywistych w zbiór liczb rzeczywistych, czyli z polskiego na nasze: dziedziną, czyli
zbiorem X jest R i zbiorem Y jest tez zbiór R, choć przy funkcji kwadratowej będzie to
przedział <q, +∞) gdy a>0 lub (−∞, q> gdy a<0, q oznacza współrzędną y
w wierzchołka paraboli,
| | −Δ | |
liczymy ją ze wzoru q= |
| . |
| | 4a | |
6 maj 23:51
suseł:

Osią symetrii paraboli jest
zielona prosta :
x = 1
więc punkt symetryczny do A jest A
'
f( −2) = 7 = f( 4)
to zaznacz na swoim rysunku
f( −3) = 14 = f( 5)
6 maj 23:52
suseł: Teraz na drugim rysunku
zaznacz na
zielono oś symetrii tej paraboli
i znajź brakujace punkty symetryczne po lewej stronie
i tak dokończysz rysując tę brakujacą część paraboli
6 maj 23:57
suseł:
Po prawej stronie "primy" przy punktach się zamazały , sorryy
7 maj 00:01
Fisieeenka: dziękuję.
7 maj 00:06
suseł:
Rozumiesz już o co "biega" ?
7 maj 00:07
Fisieeenka: no tak, tak.
7 maj 00:19