zadanie
aaaaaa: ciagI

dany jest ciag okreslony rekurencyjnie
b
1=1/2
b
n+1=b
n+
12n
udowodnij ze b
n=3/2−
12n−1
8 maj 21:28
Lucyna: na pewno dobrze napisałaś? bo mi wychodzi że bn = (2n−1)2−n
8 maj 21:46
juleek: tak na pewno
8 maj 21:55
juleek: ale mozesz mi powiedziec jak to robisz

kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac
8 maj 21:56
Lucyna: wyliczyłam sobie b2, b3
oczywiście jeśli dobrze odcyfrowałam wzór
mamy bn+1 = bn + 2−n
b2 = 0,5 + 0,25 = 3/4
b3 = 3/4 + 1/8 = 7/8
b4 = 7/8 + 1/16 = 15/16
znajdywanie wzoru to jest zgadywanie, ja zauważyłam że zawsze licznik jest o 1 mniejszy od
mianownika a mianownik to kolejne potęgi 2, zatem wyszedł mi wzór jaki wyszedł.
8 maj 22:00
juleek: dzieki wielkie
8 maj 22:03