Proszę o szybką pomoc.
Magda265: znajdź asymptoty pionowe i poziome funkcji 2x2+2x2−4 , a następnie sprawdź otrzymane
wyniki poprzez obliczenia.
suseł:
D
f: x
2 −4≠0 => ( x−2)(x+2) ≠0 => x ≠2 v x ≠ −2
D
f= R \ {−2, 2}
funkcja nie jest określona dla x = −2 v x = 2 zatem:
wykres f(x) posiada dwie asymptoty pionowe
o równaniach: x= −2 v x= 2
asymptoty poziome ( o ile istnieją) to:
| | | | 2 | |
y= limf(x) = limf(x) = |
| = |
| =2
|
| | | | 1 | |
x → −∞ x →+∞
zatem asymptota pozioma wykresu f(x) ma równanie:
y= 2
Spr: dla x = −2 v x= −2 funkcja nie ma żadnej wartości
wykres f(x) nie ma punktów wspólnych z prostymi x = −2 v x= 2
to 2x
2 −8= 2x
2 +2
−8 = 2 −−− sprzeczność