matma
arek: suma n poczatkowych wyrazów ciągu artmetycznego wyraza sie wzorem Sn=n(n−2).oblicz pierwszy
wyraz ciagu i jego roznice , prosze o odpowiedz
7 maj 16:47
Eta:

a
1= S
1 = 1(1−2)= −1
S
2= a
1+a
2 = 2(2−2) =0 => a
1+a
2=0 => −1+a
2=0 => a
2=1
to: r= a
2−a
1= 1−(−1)= 1+1=2
odp: a
1= −1 , r=2
7 maj 17:13
Sylwia: Sn=n(n−2)=n
2−2n
Sn=
a1 + an2 *n
n
2−2n=
a1 + an2 *n /*2
2n
2 − 4n=na
1 + na
n
na
1=2n
2 − 4n − na
n /:n
a
1=
2n2 − 4n − nann
a
1=2n − 4 − a
n
Chyba o to chodziło
7 maj 17:20
Eta:
Pytanie było: "podaj a
1 i r" dla ciągu arytmetycznego !
7 maj 17:35