Całki niewłaściwe
Edek: Parę zadanek z całek niewłaściwych i oznaczonych:
Całki typu:
| | dx | |
∫ |
| na przedziale [a,b] |
| | √(x−a)(x−b) | |
dziedzina wychodzi mi (−
∞,a)u(b,+
∞) a w odp. jest π więc sam już nie wiem czy da się to
rozwiązać czy nie, podobnie z całką
| | x | |
∫√ |
| dx gdzie przedział całkowania jest [0,1] a dziedzina mi wychodzi (−∞,0)u(1,+∞) |
| | x−1 | |
Kolejny problem jest taki, że nie wiem jak rozwiązać podane całki
| | 1 | | −x | |
∫ |
| *√1+( |
| )2dx |
| | x2−1 | | √(x2−1)3 | |
proszę o pomoc lub podpowiedzi i oczywiście wszystkim dziękuję
8 maj 18:40
Basia:
w tych dwóch pierwszych chyba coś poknociłeś, bo tak jak jest odpowiedź jest krótka:
takie całki nie istnieją
| | x | |
może tam ma być (a−x)(b−x) i |
| |
| | 1−x | |
wtedy to miałoby sens
co do 3 i 4 muszę pomyśleć
8 maj 19:00
Basia:
ad.3 i 4
czy takie są oryginalne całki do policzenia, czy już sam coś tam przekształcałeś ?
jeśli tak to podaj oryginały
8 maj 19:10
Lucyna: zakładam, że wiesz o co chodzi w całkach więc ten pierwszy przykład, to jak tam wymnożysz pod
pierwiastkiem sprowadź do postaci
(x−a+b2)2−(a−b2)2
później podstawienie za x−a+b2 = t
zmień granice całkowania
i otrzymasz wzór całki na ln, bo będziesz miał (√t2−c2)−1
gdyby pod pierwiastkiem zamiast (√t2−c2)−1 było (√−t2+c2)−1
to odpowiedzią byłby arcsin i może wtedy pasowałoby to π w odpowiedzi, ale dawno całek nie
gryzłam więc dokładniej musisz sam pogłówkować
8 maj 19:15
Lucyna: no dobra, przedział całkowania jest rozłączny z dziedziną
8 maj 19:21
Basia:
Tam chodzi o całkę oznaczoną, a nie można całkować na przedziale, w którym funkcja nie jest
określona; można całkować jeśli jest nieokreślona na jednym (lub obu) końcach przedziału, ale
nie wtedy kiedy w ogóle w przedziale <a,b> nie istnieje
8 maj 19:22
Edek: co do 1 i 2 tak jest dokładnie napisane i właśnie sam się dziwiłem, być może autor właśnie
gdzieś pominął "−". Co do tych dwóch ostatnich, to pełne treści brzmią:
| | 1 | |
3. Obliczyć pole powierzchni bryły obrotowej powstałej przez obrót krzywej f(x)= |
| |
| | √x2−1 | |
wokół osi Ox na przedziale [2,4]
| | 1 | |
próbowałem tu już podstawień I, III Eulera oraz za x= |
| , ale zawsze wychodzi licznik |
| | cost | |
nierozkładalny, np. pod pierwiastekiem t
3+t+1 lub także pod pierwiastkiem sin
6x + cos
4x
4. Obliczyć pole powierzchni bryły obrotowej powstałej przez obrót krzywej f(x)=lnx wokół osi
Ox na przedziale [1,e]
tutaj przez części niema sensu bo i tak jak będę chciał żeby ln zniknął to z drugiej funkcji
wyjdzie ln więc to jest bez celowe, podobie przez podstawienie za lnx=t, wychodzi
∫t
√e2x+1dt
8 maj 19:31
Basia:
spróbuję to policzyć, ale nie teraz; teraz muszę przerwać przynajmniej na 2,3 godziny
8 maj 19:38
8 maj 19:47
Basia: Niestety dostaję takie same wyniki jak Twoje. Łącznie z t3+t+1. Myślę, że tu jest potrzebna
jakaś sztuczka, ale niestety nie wiem jaka. Żadnego podobnego przykładu nigdzie nie mogę
znaleźć.
Chyba na dzisiaj muszę się poddać.
8 maj 22:50
Basia:
Jeśli chodzi o drugie to możliwe, że uda się tak:
obracam funkcję odwrotną czyli x=e
y wokół osi OY w przedziale y
1=ln1=0 y
2=lne=1
bryła będzie ta sama to i powierzchnia ta sama
S=∫e
y*p{1+e
2y dy
| | 1 | | e2y | |
f(y)=√1+e2y f'(y)= |
| *e2y*2 = |
| |
| | 2√1+e2y | | √1+e2y | |
g'(y)=e
y g(x)=e
y
| | e3y | |
S=ey*√1+e2y−∫ |
| dy |
| | √1+e2y | |
t=1+e
2y
dt = 2*e
2y dy
t
1=1+e
0=2
t
2=1+e
1=e+1
e
2y=t−1
e
y=
√t−1
| | √t−1 | | t−1 | |
S1 = ∫ |
| dt = 12 ∫ |
| dt |
| | 2√t | | √t2−t | |
ti już się da pocałkować
8 maj 23:37
Basia:
z tą pierwszą tej metody nie próbowałam, ale może............
chociaż intuicja raczej mi mówi, że nie
spróbuj i napisz czy się udało
jeśli nie to trzeba poczekać na natchnienie
ten pomysł z odwrotną przyszedł mi do głowy nagle i niespodziewanie
8 maj 23:42
Edek: dobra będę próbował, jct. odpiszę czy się udało

bez odbioru i naprawdę bardzo Ci dziękuję
9 maj 09:05
Edek: ajj, chyba się nie uda, bo w 1 mamy punkt nieosobliwy, naszą "wyrwę" w dziedzinie
9 maj 09:07
Edek: nie, nie powyższy post to skutek mego podniecenia się

, ale z tego co widzę to z funkcji
odwrotnej będzie inna bryła względem osi OY
9 maj 09:12
Basia: Witaj !
Poprawka do drugiego.
Źle policzyłam nowe granice całkowania.
y1=1
y2=e
(tak jak x1 i x2)
bo wykresy są symetryczne względem prostej y=x i punkt (0,1) przechodzi na (1,0) a (0,e) na
(e,0)
siła rzeczy
t1 i t2 też będą inne
t1=1+e2
t2=1+e2e
co do pierwszego to niestety tak dobrze chyba nie będzie i nadal nie mam pomysłu
9 maj 09:21
Basia:
ad.pierwsze
to jest zadanie z Krysickiego
co ciekawe, w odpowiedziach jest podana objętość, a pole powierzchni już nie
zastanawiam się czy to jest w ogóle do policzenia
9 maj 10:24