Wyznacz wzór funkcji kwadratowej
POMOCY: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej y=ax2+bx+c mając dane:
punkty A=(−2,58) i B(2,58) należące do wykresu funkcji oraz f(0)=0
7 maj 20:16
Lucyna: f(0)=0 oznacza nie więcej niż to że punkt C=(0,0) też należy do wylresu funkcji. Zatem musisz
to zapisać i rozwiązać układ 3 równań z 3 niewiadomymi.
7 maj 20:20
Lucyna: albo możesz zauważyć że wartość naszej funkcji dla 2 i −2 jest taka sama, co oznacza że funkcja
jest symetryczna względem osi OY.
Wystarczy rozpatrzyć układ równań
58 = a(−2)2+b(−2)
58 = 22a+2b
7 maj 20:24
Eta:
skoro f(0)=0 => W( 0,0) −−−− wierzchołek w poczatku układu współrzędnych
to funkcja jest postaci ;
f(x) = ax2
podstawiając współrzędne jednego z tych punktów otrzymyjemy:
58= a(−2)2 => 4a= 58
to; a= 58*14= 532
f(x) = 532x2
7 maj 20:39