pomocy plis praca domowa
kris: dane są zbiory :A=(1,2,3,4,5),B=(2,4,6,8),C=(0,5)
wyznacz zbiory: A∪B,A ∩ B,(A∩B)∪C,(A∪C)\B
6 maj 22:24
Lucyna: A∪B − musisz wypisać wszystkie elementy które są w zbiorze A i które są w B
A∩B − tutaj bierzesz tylko te elementy które są w A i jednocześnie są w B
(A∩B)∪C − do elementów które są w A i B jednocześnie masz dodać wszystkie elementy C
(A∪C)\B − najpierw wypisujesz wszystkie elementy które są w A plus elementy C, następnie musisz
wybrać takie elemnty że nie ma ich w zbiorze B
6 maj 22:35
Lucyna: A∩B nazywa się iloczynem albo częścią wspólną, ta druga nazwa wiele mówi czym to jest
6 maj 22:37
Lucyna: A\B nazywana jest różnicą, to też jest informacja, mówi że masz ze zbioru A wyrzucić takie
elementy które występują też w zbiorze B
6 maj 22:38
kris: chciałbym to tak szybko ogarnąć jak piszesz ale dla mnie matma to

6 maj 22:41
Lucyna: dobra podam na innym przykładzie
Mamy A=(4,6,8,9), B=(1,3,6,9), C=(0,6)
A∪B=(4,6,8,9,1,3,6,9) ponieważ to nadal elementy to nie ma znaczenia ich liczebność dlatego
będzie (1,3,4,6,8,9)
A∪C= (0,4,6,8,9)
6 maj 22:46
Lucyna: A∩B=(6,9)
A∩C=(6)
C∩B=(6)
A\B=(4,8) 6 nie bo 6 jest w B i tak samo z 9
A\C=(4,8,9)
6 maj 22:48
Lucyna: teraz spróbuj zrobić swoje przykłady podobnie a ja Ci napiszę czy dobrze.
6 maj 22:49
kris: A∪B=1,2,3,4,5,6,8
A∩B=2,4
TE KOLEJNE SĄ DLA MNIE NIEZROZUMIAŁE
6 maj 23:02
Lucyna: ok, teraz jak masz A∩B nazwij to sobie zbiorem D, D =(2,4) masz zatem napisać D∪C a to
potrafisz
6 maj 23:11
Lucyna: wyznacz jeszcze A∪C
6 maj 23:12
Lucyna: Dobra idę spać, więc
(A∩B)∪C = (0,2,4,5)
(A∪C)\B = (0,1,2,3,4,5)\(2,4,6,8) wybieram tylko te elementy auc które nie są wspólne ze
zbiorem b i otrzymuję (0,1,3,5)
6 maj 23:24
kris: D∪C=0,2,4,6
A∪C=0,1,2,3,4,5,6
6 maj 23:25
kris: DZIĘKI
6 maj 23:26
agatka: 3x +y =6
−2x +3y =7
2 sty 16:11
2 sty 16:48