krzys37: Witam wszystkich i proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Dana jest prosta y=-4x+5 i punkt P=(-2;1) .
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punka P.
a) równoległej do tej prostej.
b) prostopadłej do tej prostej.
Bardzo dziękuję za pomoc
27 paź 16:17
PIPI: y=4X +5 wiec wspólczynik kierunkowy a=4
prosta II ma równanie ze wzoru
1/ Y- y(P) = 4[ X -x(P)] a prosta prostopadła 2/ Y-y(P) = - 1/4 [ X -x(P)]
podstawiasz do tych wzorów i koniec zadanka

1/ Y-1= 4(X+2) 2/ Y-1 = - 1/4 (X+2)
y= 4X +8 +1 Y= -1/4 X -1/2 +1
Y=4X+9 Y= -1/4X +1/2
koniec
pierwsza jest równoległa a druga prostopadła <JUPI>
27 paź 16:36
pipi:
27 paź 16:37
krzys37: przepraszam Cię ale w zadaniu jest y = - 4x +5 czy coś to zmienia ?
27 paź 16:41
pipi: oczywiście ,że tak popraw tam gzie napisałam 4 w pierwszym to wpisz a= -4
w drugim nie -1/4 tylko +1/4
sory ale nie zauważyłam tego minusa
nie chce mi sie liczyc ale podam Ci co ma wyjść chyba dasz rade obliczyć
w1/ Y= -4X -7 w 2/ Y=1/4X+3/2
27 paź 16:57
krzys37: ok , z resztą sobie poradzę serdecznie dziękuję. Duża buźka.
27 paź 17:00
daniel: ej ale ja nic z tego nie rozumiem

skad mam wziasc prosta przechodzaca pzrez punkt
P(-2,1)

i w ogóle o co chodzi z tymi wzorami

prosze o konkretne wytlumaczenie
zadania bo nic nie kumam

14 lis 16:42
Mycha: daniel chodzi o to ze sa takie warunki:
jezeli prosta powiedzmy k (szukana prosta) ma byc rownolegla do danej prostej niech jej
bedzie l to wspolczynniki przy x musza byc sobie rowne czyli niech mamy prosta
k: y=a
k+b
k
i prosta l: y=a
l+b
l
to a
k=a
l
mamy dane tylko a
l i b
l ale z tego warunku wyznaczamy a
k. szukamy jeszcze b
k
i po to wlasnie mamy ten punkt

bo szukana prosta oprocz tego ze ma byc rownolegla, to
musi przechodzic jeszcze przez okreslony punkt P(x
P;y
P). te wspolrzedne podstawiamy do
naszego rownania szukanej prostej. i mamy
y
P=a
k*x
P+b
k
z tego nie znamy tylko b
k, wiec musimy je wyznaczyc

wiec
b
k=y
P-a
k*x
P
wyznaczamy i juz mamy wszystkie dane i mozemy zapisac rownanie prostej k
y=a
kx+b
k
14 lis 16:56
Mycha: a jak masz miec prostopadle to podobnie tylko ten warunek na samym poczatku jest inny:
a
l*a
k=-1
czyli jak wyznaczasz a
k, to
a
k=-1/a
l
a reszta postepujesz tak jak z poprzednim warunkiem
rozumiesz

14 lis 16:59
daniel: dzięki, ale Dalej nic z tego nie kumam, ja to mam pusty łeb! po prostu nie kumam matmy,
oj ja biedny....ale dzieki za wszystko
14 lis 17:20
Mycha: moze na jakims prostym przykladzie Ci to wytlumaczyc

bardzo chcialabym zebys zrozumial
bo to na prawde proste
14 lis 17:21
daniel: czemu nie

czekam
14 lis 17:32
Mycha: no wiec niech mamy taka prosta np
y=2x+1
i chcemy znajezc prosta rownolegla do tej danej prostej i przechodzaca przez punkt np.
P(3,4)
nazwijmy sobie szukana prosta k
wiemy ze ma ona rownanie k: y=a
kx+b
k
szukamy oczywiscie wspolczynnikow a
k i b
k
wiec zacznijmy od a
k
prosta k ma byc rownolegla do prostej y=2x+1
warunkiem tego ze te dwie proste beda rownolegle jest to, ze musza miec takie same
wspolczynniki przy x czyli a
wiec a
k=2 mam nadzieje ze sie zgodzisz

wiec mamy juz postac y=2x+b
k
zostalo nam jeszcze do znalezienia b
k
nie wykorzystalismy jeszcze tego, ze szukana prosta ma przechodzic przez punkt P(3,4)
wiec ten punkt musi nalezec do naszej szukanej prostej. wiec podstawiamy go do naszego
rownania
4=2*3+b
k
i z tego rownania wyznaczamy b
k
b
k=4-6=-2
i mamy juz wzor funkcji

y=2x-2
zrozumiale

sprobuj teraz dla prostopadlych. te samo rownanie, ten sam punkt tylko
prostopadle. tym razem warunkiem nie sa takie same wspolczynniki tylko liczba odwrotna i
przeciwna czyli a
k= -1/a
dane
14 lis 17:41
daniel: ok dzienks oświeciłeś mnie kolego hehe musze chyba tu częściej witać

okropne dzięki
14 lis 17:47
Mycha: kolezanka jestem

mam nadzieje ze nie piszesz tego tak tylko zebym sie wreszcie
odczepila
14 lis 17:49
JACEK: PROSZE O POMOC.podaj wzór prostej prostopadłej do prostej przechodzącej przez punkty A i
B i pezechodzącej przez punkt A
19 lis 13:12
Mycha: czyli mamy
A(xA,yA)
B(xB,yB)
prosta y=ax+b
yA=a*xA+b /*(-1)
yB=a*xB+b
-yA=-a*xA-b
yB=a*xB+b
--------------------
yB-yA=a(xB-xA)
a=(yB-yA)/(xB-xA)
b=yA-a*xA
b=yA-xA*(yB-yA)/(xB-xA)
czyli mamy prosta
y=(yB-yA)/(xB-xA)x+yA-xA*(yB-yA)/(xB-xA)
prosta prostopadła y=a2x+b2
a2=-1/a
a2=-1/[(yB-yA)/(xB-xA)]
a2=-(xB-xA)/(yB-yA)
y=-(xB-xA)/(yB-yA) *x+b2
i ma przechodzic przez punkt A wiec
yA=-(xB-xA)/(yB-yA) *xA+b2
b2=yA+(xB-xA)/(yB-yA) *xA
wiec nasza prosta ma rownanie
y=-(xB-xA)/(yB-yA) *x+yA+(xB-xA)/(yB-yA) *xA
19 lis 13:25
JACEK: NIE ROZUMIEM:(
19 lis 14:05
JACEK: JAK MOZESZ to napisz tak zeby byly wszystkje obliczenia bo to na prace semestralna i musi
byc wszysyko dokldnie wypisane
19 lis 14:14
Mycha: 
to wcale nie takie trudne

popatrz... masz dwa dane punkty. przez dwa punkty mozna poprowadzic tylko jedna prosta.
wiec szukamy jej. podstawiamy do rownania ogolnego y=ax+b wspolrzedne naszych znanych
punktow. jedno rownanie ze wspolrzednymi punktu A, drugie B. i mamy uklad rownan z dwoma
niewiadomymi a i b. z tego ukladu wyznaczamy te niewiadome. i mamy rownanie prostej do
ktorej musimy znalezc prosta prostopadla przechodzaca przez punkt A.
dwie proste sa prostopadle kiedy iloczyn ich wspolczynnikow kierunkowych (czyli a) wynosi
-1.
druga prosta niech bedzie miala rownanie y=a
2+b
2. musimy wyznaczyc a
2 i b
2. a
wyznaczymy z warunku prostopadlosci. czyli a*a
2=-1 a
2= -1/a. z tego rownania mamy a
2.
pozostaje nam jeszcze b
2. wiemy ze szukana przez nas prosta przechodzi przez punkt A.
wiec mozemy wspolrzedne punktu A podlozyc do rownania szukanej przez nas prostej. i z
tego rownania wyznaczamy b
2- nasza ostatnia niewiadoma. i tak wlasnie wyliczylismy
rownanie prostej prostopadlej przechodzacej przez punt A do prostej przechodzacej przez
punkty A i B
19 lis 14:15
Mycha: to sa wszystkie obliczenia
19 lis 14:16
JACEK: prosze pomoz
19 lis 15:53
JACEK: ale ja wraz nie rozumiem
19 lis 15:55
JACEK: a co to znaczy *
19 lis 15:57
JACEK: co ten znak * oznacza
19 lis 16:00
JACEK: napisze ci cale zadanie ok.Dane sa punkty A i B
1.wyznacz wzor prostej przechodzacej przez punkty A i B
2.Podaj wzor postej prostopadlej do prostej przechodzacej przez punkty A i B i
przechodzacej przez punkt A
3.Oblicz pole figury ograniczonej tymi prostymi oraz osia ukladu wspolrzednych
19 lis 16:07
JACEK: pomozesz
19 lis 16:15
JACEK:
19 lis 16:15
Mycha: * oznacza mnozenie
19 lis 16:44
Mycha: czyli punkty 1 i 2 masz zrobione. niestety teraz nie bardzo mam czas zeby zrobic Ci 3.
punkty A i B sa dowolnymi punktami rozumiem

dlatego zrobilam Ci to ogolnie na
symbolach bo tak trzeba. spojrz jeszcze na te zadania co tu byly liczone na konkretnych
punktach i moze Ci sie rozjasni
19 lis 16:46
agusia: A=(x1,y1); B=(x2,y2)
prosta przechodzaca przez dwa punkty wyraża sie wzorem
y-y1=[(y2-y1)/(x2-x1)]*(x-x1)
/-podzielić
*-pomnożyć
cel! znależć równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej AB
czyli równanie y=ax+b
KIedy proste sa prostopadłe?
odp.
w nawiasie kwadratowym jest wyrażenie zwane współczynnikim kierunkowym
współczynnik kierunkowy stoi przy x jest to a
kiedy współczynniki kierunkowe [(y2-y1)/(x2-x1)]*a=-1, zatem nasze
a=-1/[(y2-y1)/(x2-x1)]
zatem mamy do równania y=ax+b wyznaczone a.
Poniewaz prosta prostopadła ma przechodzis przez punkt A=[x1,y1] więc mamy wyznaczony
x=x1 i y=y1, podstawmy wszystko
y1=-1/[(y2-y1)/(x2-x1)]*x1+b, jedyna niewiadomą jest b zatem wyznaczamy je
przekształcając to równanie.
do ogólnego równania y=ax+b wstawiamy wyznaczone a i policzone teraz b.
co konczy dowód.
na konkretnych punkyach jest czytelniejsze niż ogólnie
19 lis 16:49
Mycha: no to to juz jest zrobione. troche innym sposobem (do ktorego wrecz nie trzeba sie uczyc
wzorow).
19 lis 16:53
alek: witam
mam takie zadanie proszę o rozwiązanie bo nie wiem czy mam dobrze i wszystko
Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej k:2x-3y+10=0 i przechodzącej przez punkt
P=(1;1).
19 lis 22:03
Dwiekropki: y=2/3x+10/3 a1 musi być równe a drugiej prostej bo mają być równoległe.. więc k=2/3x
+ b I teraz pozostaje podstawić pod x 1 i pod y też 1 : )
19 lis 22:05
alek: witam
dzięki ale dalej nic nie rozumiem. Proszę o więcej
20 lis 21:15
agusia: mamy prosta y=2/3x+10/3
szukamy prostej równoległej do której należy punkt (1,1) czyli o współrzednych y=1, x=1
podstawiamy to do ogólnego równania prostej
y=ax+b
1=a*1+b
z własnosci równoległości wiemy że współczynniki kierunkowe (liczba przy x) prostych
równoległych są takie same zatem a=2/3
ostatecznie 1=2/3*1+b
obliczamy b =1/3
wstawiamy wyznaczone a i b do ogólnego równania prostej i mamy
y=2/3x+1/3
21 lis 20:33
alek: jejku co Ja bym bez was zrobił dzieki bardzo za pomoc
21 lis 21:00
Aś: Hej sprawdzilibyście mi takie zadanie ; Napisz równanie prostej równoległej i
prostopadłej do prostej 6x-5y+3=0 przechodzącej przez punkt A(-2,-3)

Z góry
dzięki
30 lis 11:25
Miki:
przekształcamy dana prosta tak by wyliczyć współczynnik kierunkowy a
czyli y = 6/5*x +3/5 czyli a = 6/5
Równoległa ma równanie a = 6/5
y- y
A = a(x - x
A) wstaw dane i już
prostopadła ma współcz. a
1= -1/a czyli a
1 = - 5/6
więc ma równanie
y - y
A = - 5/6(x - x
A) dasz radę

! powodzenia
30 lis 13:42
moxi: podajcie mi wzór na prostą prostopadła bo nie wiem czy to jest ten wzór - a2x+b2
1 gru 17:31
niunia : hej rozwiążcie mi takie zadanie :
wyznacz równanie ogólnej prostej przechodzącej przez punkt P(3,4) stycznej do okręgu o
równaniu x2 +y2-4x-2y-5=0
z góry dzięki
7 gru 10:48
ANA: a=(-2,1) i b=(1,7) OBLICZ długość punktu c=(4,1) OD PROSTEJ AB
14 gru 20:18
14 gru 20:20
mon: Hej.mam takie zadanie

odane równanie prostej w postaci kierunkowej sprowadż do postaci
ogólnej:
a) y=3x-7
prosze o pomoc
16 gru 18:20
greg1986: hej sluchajcie wiem ze to mozze jest super latwe zadanie ale nie moge sobie dac rady
jesli byscie mogli pomoc bylbym wielce wdzieczny

Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej 2x - 3y - 4 = 0 i przechodzącej
przez punkt P = (- 3;1) .
8 sty 01:23
MATEUSZ: NAPISZ RÓWNANIE PROSTEJ , DO KTÓREJ NALEZA PUNKTY A=(-1,1) B=(2,-8)
10 sty 18:49
igg: podstawiasz oba pod wzór ogólny y=ax+b tak arzy dwa masz ukłąd równań i obliczasz:
/1= -a+b => wyznaczasz b i podstawiasz pod 2 b=1+a
\-8=2a+b
wiec -8=2a +a+1
a=-2,(3)teraz kolej wyliczyc b wiec 1=2,3+b
b=-1,3
Prościej sie nie da
12 sty 21:49
%3Cpre%3E%3Cb%3Eigg%3A%3C%2Fb%3E%20podstawiasz%20oba%20pod%20wz%C3%B3r%20og%C3%B3lny%20y%3Dax%2Bb%20tak%20arzy%20dwa%20masz%20uk%C5%82%C4%85d%20r%C3%B3wna%C5%84%20i%20obliczasz%3A%0A%2F1%3D%20-a%2Bb%20%3D%26%2362%3B%20wyznaczasz%20b%20i%20podstawiasz%20pod%202%20b%3D1%2Ba%0A%5C-8%3D2a%2Bb%0A%20wiec%20-8%3D2a%20%2Ba%2B1%20%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20a%3D-2%2C(3)teraz%20kolej%20wyliczyc%20b%20wiec%201%3D2%2C3%2Bb%20%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20b%3D-1%2C3%0APro%C5%9Bciej%20sie%20nie%20da%0A%3C%2Fpre%3E
12 sty 21:50
milena: wyznacz rownanaie prostej przechodzacej przez punkt A i B . A=(1;-4) B=(8;-3)
15 sty 16:54
%3Cpre%3E%3Cb%3Emilena%3A%3C%2Fb%3E%20wyznacz%20rownanaie%20prostej%20przechodzacej%20przez%20punkt%20A%20i%20B%20.%20%20A%3D(1%3B-4)%20B%3D(8%3B-3)%0A%3C%2Fpre%3E
15 sty 16:54
justa: p:y=4x-2
18 sty 15:52
majka20020: Hejka! Potrzebuje wzór na równianie prostej do ktorej na lezy punkt p=(x1,y1)gdy znany
jest wspóczynnik kierunkowy tej prostej. POMOZCIE...
6 lut 17:42
gosia: napisz rownania 5 prostych rownoległych do postej o równaniu: y=4x+7
19 lut 20:01
gosia: napisz rownania 5 prostych rownoległych do postej o równaniu: y=4x+7
19 lut 20:02
sylwia: wyznacz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A=(1:4) B=(-3:-2)
dzięki za pomoc
20 lut 17:46
justme: A=(1;4) B=(-3;-2)
y=ax+b
4=a+b
-2=-3a+b
4a=6
a=1,5
b=2,5
1 mar 14:14
Bodzio: mam zadanie.
napisz równanie BC (prostej prostopadłej do AW przechodzącej przez B)
A(-3;-1)
B(3;5)
C(niewiadoma szukana)
W(1;1)punkt przecięcia wysokości
Proszę o szybką pomoc
1 mar 21:26
paulaa: wyznacz równanie prostej przechodzącej przez dwa dane punkty
a) A=(5,0.5) B=(5,1.5)
b) A=(0,0) B=(5,0)
POMOCY
4 mar 16:16
madzia: Napisz równanie prostej będącą symetralną odcinka AB, gdzie A=(-5,4) B=(3,1)
Napisz równanie prostej o współczynniku kierunkowym a=4 i przechodzącej przez punkt
P=(3,2)
8 mar 15:45
andzela123: hej pomoże ktoś mi rozwiązać zadanie do piątku potrzebuje najpóźniej oto jego treść:
Zad 1 W hurtowni owoców zmagazynowano 15 ton jabłek. Codziennie hurtownia sprzedaje 120
kg jabłek.
a) napisz wzór wyrażający zależność między ilością jabłek pozostających w hurtowni a
liczbą dni sprzedaży
b) określ dziedzinę otrzymanej funkcji
c) podaj, na ile dni sprzedaży wystarczy zgromadzonych jabłek, jeśli przyjmiemy, że ilość
kilogramów sprzedanych codziennie jabłek jest stała i wynosi 12 kg
Zad 2 Szkolne koło turystyczne zorganizowało dla swoich członków pieszą wycieczkę po
okolicach Łodzi. Grupa wyruszyła o godz. 7.00. W ciągu pierwszych dwóch godzin turyści
przeszli 8km. Następnie przez 1,5 godz odpoczywali w lesie. Do celu wędrówki pozostała
trasa, którą grupa pokonała w ciągu 2 godz idąc z prędkością 3 km/h. Po półgodzinnym
ponownym odpoczynku turyści udali się w drogę powrotną do Łodzi, idąc z prędkością 2
km/h.
a) narysuj wykres funkcji przyporządkowującej czasowi wędrówki ( w godzinach) przebytą
drogę (w kilometrach) przez turystów
b) ile łącznie kilometrów przebyła grupa turystów
c) podaj średnią prędkość marszu turystów na całej trasie
d) o której godzinie turyści dotarli do Łodzi ?
10 mar 11:15
macias: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A=(-4,-3), B=(0,5), C=(5,-1).
15 mar 03:50
macias: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A=(-4,-3), B=(0,5), C=(5,-1).
15 mar 03:50
macias: Zad 1.
Punkty A=(6,-5) B=(-1,9) C=(-1,3), D=(3,-5) są wierzchołkami trapezu ABCD
a) Wyznacz równania prostych zawierających podstawy tego trapezu.
zawiera wysokośd trapezu poprowadzoną z wierzchołka D.
Zad 2.
W trapezie prostokątnym dłuższa przekątna ma długośd 12 cm i tworzy z dłuższym ramieniem
kąt o mierze 30, natomiast z krótszym ramieniem kąt o mierze 60. Oblicz pole tego
trapezu.
Zad 3.
Do pewnej prostej należą punkty A=(-2,3) i B=(4,5). Wyznacz tangens nachylenia prostej do
osi x.
15 mar 03:53
Paula :*: moze ktos mi pomoze..

znajdz wspolczynnk kierunkowy i wyznacz równanie prostej przechodzacej przez punkty
P i Q
a) P(1/3 , 1 )
Q(1/2 , -1 )
1/3 to ułamek

jedna trzecia
18 mar 17:47
Paula :*: moze ktos mi pomoze..

znajdz wspolczynnk kierunkowy i wyznacz równanie prostej przechodzacej przez punkty
P i Q
a) P(1/3 , 1 )
Q(1/2 , -1 )
1/3 to ułamek

jedna trzecia
18 mar 17:48
%253Cpre%253E%253Cb%253EPaula%2520%253A*%253A%253C%252Fb%253E%2520moze%2520ktos%2520mi%2520pomoze..%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F1%252Fsmutny.gif%2522%253E%2520%250A%2520%2520%2520%2520znajdz%2520wspolczynnk%2520kierunkowy%2520i%2520wyznacz%2520r%25C3%25B3wnanie%2520%2520prostej%2520przechodzacej%2520przez%2520punkty%250A%2520P%2520i%2520Q%250A%2520a)%2520%2520%2520P(1%252F3%2520%252C%25201%2520)%2520%2520%2520%250A%2520%2520%2520%2520%2520%2520%2520Q(1%252F2%2520%252C%2520-1%2520)%250A%250A%250A%250A%2520%2520%2520%2520%2520%2520%2520%2520%2520%2520%25201%252F3%2520%2520%2520%2520%2520%2520to%2520u%25C5%2582amek%2520%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F2%252Fzeby.gif%2522%253E%2520%2520%2520jedna%2520trzecia%250A%253C%252Fpre%253E
18 mar 17:48
Szu: √y2+6y+9
21 mar 11:09
piotr: x+2y+2=0
21 mar 20:42
wiolcia:
23 mar 21:12
24 mar 18:11
%3Cb%3EEwcia%3A%3C%2Fb%3E%20hej%20hej...%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F1%2Fwesoly.gif%22%20alt%3D%22emotka%22%3E%20wiecie%20mo%C5%BCe%20ile%20rozwi%C4%85za%C5%84%20rzeczywistych%20ma%20r%C3%B3wnanie%205xkwadrat%E2%88%9213%3D0%20%3F%0A%0Ab%C4%99d%C4%99%20wdzi%C4%99czna%20jak%20pomo%C5%BCecie%20....%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fcmok.gif%22%3E%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fcmok.gif%22%3E%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fcmok.gif%22%3E%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fcmok.gif%22%3E%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F1%2Fwesoly.gif%22%20alt%3D%22emotka%22%3E%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F1%2Fwesoly.gif%22%20alt%3D%22emotka%22%3E%0A%0A
24 mar 18:12
zbyszek: wyznacz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A=(1;4) i (B=(−3;−2) wyznacz
równanie prostej równoległej równoległej do prostej y=6x−10 przechodzącej przez punkt
A=(−1;2) oraz równanie prostej prostopadłej do tych prostych przechodzącej przez punkt
B=(0;−3)
24 kwi 22:33
Joa00: wITAM ..Mam problemik : Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu y=2x+3 i
przechodzącej przez punkt K=(−2,1). Wiem ze wczesniej juz byly podobne zadania, ale robiąc je
roznymi sposobami wychodza mi rozne rozwiazania...
7 maj 16:15
iro: y=ax+b
a=2
K(−2,1)
1=2*(−2)+b
1=−4+b
−b=−4−1
−b=−5 / (−1)
b=5
y=2x+5
7 maj 16:18
Joa00: czyli jeden z moich rozwiazan byl dobry..

dziekuje slicznie to moze jeszcze jedno zadanko
tylko nie wiem czy w dobrym miejscu bo to troszke inna bajka ale moze sie uda...

Dany jest
trójkat o wierzchołkach A = (−3,1) B = (3 , −1) C = (3,4) wyznacz rownanie prostej
zawierajacej jedna z wysokosci trojkata...

o tym juz nie mam zielonego pojecia
7 maj 16:25
Joa00: cHYBA NIKT MI NIE POMOZE
7 maj 17:54
joo:

nie rozumiem matmy.
2 wrz 22:17
Michal: A jak rozwiązać coś takiego

Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−2,1) i tworzącej z osią OX kąt o mierze
60stopni?
: (
24 sty 16:31
Anna: pomagam
24 sty 16:33
Anna:
Równanie prostej: y = ax + b
a = tgα = tg600 = √3, A(−2, 1)
Po podstawieniu: 1 = −2√3 + b
b = 1 + 2√3
Czyli y = √3x + 1 + 2√3
24 sty 16:37
zenon: witam jak zrobić zadanie
punkty:
A=(6,−5)
B=(−1,9)
C=(−1,3)
D=(3,−5) są wierzchołkami trapezu ABCD
wyznacz równania prostych zawierających podstawy tego trapezu
19 lut 19:48
agnieszka: Zad.1 (0−6)
Znajdź równanie prostej:
a) przechodzącej przez punkty A=(−1,4) B=(3,−8)
b) równoległej do prostej 9x−3γ+6=0 i przechodzącej przez punkt P=(−2,3)
c) prostopadłej do prostej y=2−4x i przechodzącej przez punkt M=(−6,3)
Proszę o rozwiązanie
12 kwi 09:47
willma: Proszę o wykazanie, że sa ronowściami trygonometrycznymi:
a) 1+ctg2α=1/sin2α
b) sin4α−cos4α=sin2α−cos2α
8 maj 20:52
next: b)
L= sin4α − cos4α = (sin2α − cos2α)(sin2α + cos2α) = (sin2α − cos2α)* 1 = (sin2α −
cos2α) = P
8 maj 21:11
willma: dziękuje za drugie, proszę jeszcze o pierwsze
8 maj 21:20
Godzio:
a)
| | cos2α | | sin2α | | cos2α | | sin2α + cos2α | |
L = 1 + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | sin2α | | sin2α | | sin2α | | sin2α | |
= 1 = P
8 maj 21:22
Godzio:
| | 1 | |
= |
| = P |
| | sin2α | |
8 maj 21:22
willma: ślicznie dziekuje

za pomoc
8 maj 21:24
willma: czy dobrze upraszczam ?
a) (1−sinα)(1+sinα) = 1+sinα−sin
2α
b) sinα*ctgα = cosα
c) tgα+cosα/(1+sinα) = tgα+2cosα
d) (1−cos
2α)/sinαcosα = cosα−ctgα
w zsadzie to pewna jeste chyab tylko drugiego czyli b)
8 maj 22:55
next: w podpunkcie a zapomnialas odjąc jeszcze sinα i wtedy zostanie 1 − sin
2
podpunkt b jest rzeczywiscie w porządku
8 maj 23:01
next: do do podpunktu a to 1 − sin
2α można jeszcze zapisać że to jest cos
2α
| | 1 − cos2α | | sin2α | | sinα | |
d) |
| = |
| = |
| = tgα |
| | sinαcosα | | sinαcosα | | cosα | |
8 maj 23:09
willma: rozumiem,że c też jest dobrze. I dzikeuję za sprawdzenie moich i podpowiedzi.
8 maj 23:15
tf:
8 wrz 14:08
8 wrz 15:02
dydek:
28 paź 22:05
fifol: δββ∞∞≥ππππππββββπ←←→→→⇔∑≠ℕ
Pliska prosze o rozwiazanie tego zadania
nic z tego nie rozumiem

macie 5minut zeby to rozwiazac bo bede miala 6 z matematyki na koniec 1 klasy w podstawowce
28 paź 22:06
briii: dana jest prosta y=2x+5
a)wyznacz współrzędne punktów przecięcia prostej z osiami układu współrzędnego
b) napisz równanie prostej równoległej do tej prostej i przechodzącej przez punkt A=(4,2)
9 kwi 12:21
Paulina: 1. Zapisz wyrazenie pierwiastek 3 stopnia z 16 * 2 do 8/3.
2. Liczby x−2, x+2, 16 tworza ciag geometryczny wyznacz x.
3. wyznacz rownanie prostej prostopadlej do prostej y=−3x+1 i przechodzacej przez pkt p(0,−3)
11 kwi 14:23
1234: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt (2,1), która jest:
a) równoległa do prostej 5x+3y−4=0,
b) prostopadła do prostej 2x−3y+1=0
11 maj 14:45
11 maj 21:23
iwona:
19 sty 23:39
ZK: Witamy
19 sty 23:56
Marta: Prostą przechodzącą przez punkt A=(1,1) i równoległą do prostej y=1/2x−1 opisuje równanie
A.y=−2x−1 B.y=1/2x+1/2 C. y=−1/2x+1/2 D.y=2x−1 Mogłabym prosić o rozwiązanie
23 lut 14:46
23 lut 14:58
Marta: Juz sobie poradziłam
23 lut 15:18
Magda: Dziedziną wyrażenia wymiernego 36−x do kwadratu pod kreską ułamkową (6−x)(x do potęgi 3 −1)
jest zbiór?
23 lut 15:29
Krzysiek: | | A | |
Teraz jesli masz postac |
| a taka tu masz bo A=36−x a B=(6−x)(x3−1) to B≠0
|
| | B | |
Wobec tego napisz (6−x)(x
3−1)≠0
Zapewne juz wiesz ze takie wyrazenie mozemy zapisac tak 6−x≠0 to x≠ policz lub x
3−1≠0 dla
treningu
rozloz to wyrazenie ze wzoru skroconego mnozenia a
3−b
3= ........... poszukaj w notatkach
Na koncu jak policzysz to zapisz D=R\ {te x
sy kktore policzysz }
23 lut 16:08
Smerfetka: Witam potrzebuje rozwiązanie tego zadania na szybko.... Znajdź równanie prostej równoległej do
prostej o równaniu y=4x−5/6 i przechodzącej przez punkt P=(3,5)....
6 mar 18:04
6 mar 18:11
megi: Które z poniższych równań opisuje prostą równoległą do tej prostej? y= minus pięć drógich x−2
27 kwi 18:48
27 kwi 18:49
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html zobacz kiedy proste sa rownolegle tzn jakie musza miec wspolczynnki kierunkowe
| | 5 | | 5 | |
rownanie mamy takie y=− |
| x−2 to nasze a=− |
| .Teraz popatrz na link i zobacz kiedy |
| | 2 | | 2 | |
proste sa rownolegle i dopasuj sobie do odpowiedzi
27 kwi 21:12
DjHadula: pomozecie ? ^^
Dana jest prosta l:x−2y+3=0 oraz punkt P=(3,−2) Napisz rownanie prostej przechodzacej przez
punkt c i
a) rownolegla do prostej l
b)prostopadla do prostej l
BLAGAM
29 kwi 10:15
Jolanta : zapisz w postaci kierunkowej czyli y=ax+b
x−2y+3=0
−2y=......
y=..
29 kwi 10:19
DjHadula: a dalej bo nie mam bladego pojecia jak to ogarnac. a zaraz zdaje to
29 kwi 10:24
Jolanta : −2y=−x−3 /:(−2)
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
y= |
| x+ |
| wspólczynnik kierunkowy a= |
| prost równoległa będzie miała też a= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
prosta równoległa y= |
| x+b P(3,−2) |
| | 2 | |
29 kwi 10:30
DjHadula: Dziekuje Jesli tak to oddam bedzie dobrze? czy bedzie mogla sie czepiac do czegos ?^^
29 kwi 10:31
Jolanta :
| | 1 | | 1 | |
wzór prostej równoległej y= |
| −3 |
| |
| | 2 | | 2 | |
29 kwi 10:33
Jolanta : | | 1 | |
prosta prostopadła ma a=− |
| =−2 |
| | 1/2 | |
y=−2x+b (3,−2)
−2=−2*3+b
−2=−6+b
4=b
prosta prostopadłą ma wzór y=−2x+4
29 kwi 10:36
nikita: Wyznacz odległość punktu P = (3;0) od prostej przechodzącej przez punkty A = (1;−3) i
B = (−4;9).
2 paź 13:56
isia:
Załóż nowy post !
2 paź 14:08
2 paź 14:22
2 paź 14:22
Anja: podaj po jednym przykładzie prostej równoległej i prostopadłej do prostej o równaniu y=−0,2x+1
14 lis 14:13
irena_1:
Załóż nowy post.
14 lis 14:31
Fablo: Wielkie dzięki Mycha

XD
4 kwi 23:03
Darek: Jeżeli kąt nachylenia prostej do osi OX wynosi 45° to oznacza, że nasza funkcja może mieć wzór:
y=x+3
y=−x+4
y=0,5x+6
y=√3x
6 gru 13:11
Darek: potrzebne na już
6 gru 13:13
po_co_się_spieszyć:
6 gru 13:17
Filip:
Daj sie chwile zastanowic, na pierwszy rzut oka wydaje sie ciezkie
6 gru 13:19
6latek: Zaloz nawy post ,a nie wyciagaj stary
y=ax+b
a= tgα
wiec juz wiadomo ktory wzor
6 gru 13:27