wielokąty, figury podobne/ jednokładność
anna: 1) Czy na czworokącie można opisać okrąg, jeżeli miary kolejnych jego katów tworzą:
a) ciąg arytmetyczny
b) ciąg geometryczny?
2) Dany jest punkt A=(1,1) oraz punkty:
B= J2(3,0) (A)
C= J−1A ((−1,−1))
D= J−0,5(1,−1) (C)
Oblicz pole trójkąta BCD
8 wrz 08:35
anna: : 1) Czy na czworokącie można opisać okrąg, jeżeli miary kolejnych jego katów tworzą:
a) ciąg arytmetyczny
b) ciąg geometryczny?
2) Dany jest punkt A=(1,1) oraz punkty:
B= J2(3,0) (A)
C= J−1A ((−1,−1))
D= J−0,5(1,−1) (C)
Oblicz pole trójkąta BCD
8 wrz 15:01
8 wrz 15:16
anna: no fajnie, tylko że ja nadal nie wiem jak to zastosować w zadaniu.
8 wrz 15:16
Amaz:
zad1 a)
Są jakieś kąty, których miary tworzą ciąg arytmetyczny. Niech to będą kątY: α, α+r, α+2r, α+3r,
jeżeli dodamy pierwszy kąt z czwartym, a drugi z trzecim, otrzymamy po 2α+3r, czyli po tyle
samo, zatem da się opisać okrąg na takim czworokącie. Skorzystałem z tego, co Ci podałem w
poście wyżej, przykład b) spróbuj sama...
8 wrz 15:21
anna: nie rozumiem... nie zrobię b.
8 wrz 15:27
b.: ,,pierwszy kąt z czwartym, a drugi z trzecim'' −− ale zeby sprawdzic, czy da sie opisac okrag,
trzeba raczej dodawac pierwszy kat z trzecim, a drugi z czwartym:
α + (α+2r)
(α+r) + (α+3r)
i sumy te wyjda rozne −− odp: nie mozna (zobacz tu:
872 )
8 wrz 16:03
b.: b)
powiedzmy, ze pierwszy kat ma miare α, a iloraz w tym ciagu geometrycznym
279 to q
napisz, jakie miary beda mialy kolejne katy
8 wrz 16:06
ann-m: zad:liczby 27,x,y tworza malejacy ciag geometryczny,zas liczby x,y, −3malejący ciag
arytmetyczny .znajdz liczby x,y.
7 gru 16:31