wyznacz liczby a,b tak aby funkcje byly rowne
Konrad: wyznacz liczby a,b tak aby funkcje byly rowne , jesli :
W(x)=a−1:x+5 + b−1:x+3
F(x)= 5x+1:xkw+8x+15
jest t oprzyklad z kreskami ulamkowymi lecz nie wiem jak to zapisac inaczej tam gdzie x kw
znaczy ze x do kwadratu pomozcie mecze sie nad tym juz ponad 2h moze to ktos wytlumaczyc
kawalek po kawalku
6 maj 19:39
next: chodzi co o cos takiego?
6 maj 19:42
Konrad: dokladnie tak
6 maj 19:43
suseł:
Czy tak i ma być zapis?
to Ci pomogę
6 maj 19:53
suseł:
Widzę ,że już jest chętny do rozwiązania
6 maj 19:54
Konrad: tak taki pisz susel
6 maj 19:54
next: ja doszedłem do tego oblicz z F(x) z mianownika miejsca zerowe i przedstaw w postaci
iloczynowej a potem W(x) sprowadz do wspólnego mianownika, może coś wyjdzie
6 maj 19:55
suseł:
odp: a= 13 b= −6
6 maj 19:59
suseł:
next się zniechęcił

zatem , tak
x
2 +8x +15 −−− rozkładamy na czynniki Δ= 4
√Δ=2 x
1= −5 x
2= −3
mamy rozkład
Dziedziny: W(x) i F(x) są równe:
R \{ −5, −3}
| | a−1)(x+3) +(b−1)(x+5) | |
W(x)= |
|
|
| | (x+5)(x+3) | |
W(x)= F(x) <=> gdy liczniki są równe:
zatem: ( a−1)(x+3) +(b−1)(x+5)=
5*x +
1
porzadkujemy lewa stronę :
L= ax +3x −3 +bx +5b −x −5= ( a +b −2)*x + ( 3a +5b −8)
wielomiany po prawej i lewej sa równe ,gdy:
a+b−2 =
5 i 3a+5b −8=
1
rozwiązujac układ równań wyznaczysz "a" i "b"
a+b = 7
3a +5b = 9
dokończ...........
6 maj 20:31
next: brawo nie potrafiłem do tego dojść
6 maj 20:35
suseł:
6 maj 20:56
Konrad: Wielkie dzieki

o to mi wlasnie chodzilo zostalo mi jeszcze 10 przykladow tego typu ale juz
sam razwiaze
6 maj 21:23
suseł:
Powodzenia
6 maj 21:41