pomocy pilnie potrzebuje te rozwiazania musza byc wszystkie obliczenia
5 zadan pomozcie plis: zad1 sprawdz metoda zero−jedynkowa czy zdania, ktorych schematy przedstawiono ponizej, sa
prawami rachunku zadan:
a) [(p⇒q) ⋀(q⇒p)]⇔(p⇔q)
b)[p⋁(q⋀r)]⇔[(p⋁q)⋀(p⋁r)]
zad2 wyznacz ciag arytmetyczny(an), tzn a1oraz roznice r, wiedzac, ze:
a) a5=19 i a9=35
b) a8+a13=37 i a9−a6=9
c) a3=4 i S=20
zad3 wyznacz ciag geometryczny (an), tzn. a1 oraz iloraz q, wiedzac ze:
a) a2=2 i a5=16
b) a1+a4=1302 i a2+a3=252
zad4 oblicz pole prostokata o obwodzie 140cm, wiedzac, ze dlugosc jego bokow oraz przekatnej
tworza ciag arytmetyczny
zad5 jaka liczbe nalezy dodac do kazdej z liczb: 1, 11, 11, aby powstale sumy tworzyly ciag
geometryczny
6 maj 20:44