funkcja kwadratowa
ola: Hej, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak przekształcić wzór ogólny funkcji kwadratowej na wzór
kanoniczny?
np. na takim prostym przykładzie:
y=x
2+6x−4
y=x
2+6x+9−9−4
y=(x+3)
2−13
np.dlaczego powtarza się ta 9?
z góry dziękuję
8 maj 20:37
Michał: musisz pokombinować żeby mieć wzór skróconego mnożenia, 9+(−9)=0 więc można tak kombinować
8 maj 20:47
next: 9 powtarza sie dlatego aby mógł powstać wzór skróconego mnożenia np:
y= 4x
2 + 4x − 6
y= (4x
2 + 4x + 1) − 7
y = (2x + 1)
2 − 7
8 maj 20:50
Lucyna: next?
tam chyba ma być w ostatniej linijce
y=4(x+12)2 −7
8 maj 20:54
next: nie sorki coś namieszałem z tym powyżej

ma być
8 maj 20:55
next:
Lucyna dokładnie tak pomyłka
8 maj 20:56
Lucyna: 
coś na ten temat wiem

dziś mi się mieszają takie rzeczy, które myślalam, że nigdy mi się
nie pomylą.
8 maj 21:19
Gustlik: Ta kombinacyjna metoda typu "tu dodaj, tam odejmij" jest dobra, ale tylko przy całkowitych i
prostych liczbach. Gorzej wyszukać taka liczbę pasującą do wzoru skróconego mnozenia, jak są
np. ułamki, pierwiastki albo duże liczby.
Ja bym to zrobił tak:
y=x2+6x−4
Δ=b
2−4ac=36−4*1*(−4)=36+16=52
y=a(x−p)
2+q
y=(x+3)
2−13
lub II sposób − bez delty:
p liczymy j.w., a q=f(p) → wierzchołek jest to punkt na paraboli, a więc jego współrzędne musza
spełniać wzór funkcji kwadratowej:
q=(−3)
2+6*(−3)−4=9−18−4=−9−4=−13 i mamy y=(x+3)
2−13
8 maj 23:12
Bogdan:
Jako ciekawostkę podaję dwa inne sposoby na obliczenie q bez delty mając p:
q = c − ap
2
Dla y = x
2 + 6x − 4, p = −3
q = −4 + 3*(−3) = −13
q = −4 − (−3)
2 = −4 − 9 = −13
9 maj 10:24
hubert1205: jak to przekształcić 3(2x+3)= −2(7−2y)= (2a+b)razy(−5)
24 sty 18:52