nierownosci
mati: rozwiaz rownania i nierownosci
a) x2 + 5x − 6=0
b) −x2 + 4≥0
c) x2 ≥3x
7 maj 13:18
elf: a) oblicz Δ =25+24=49
√Δ= 7
x1=−6
x2=1
b) tak samo z Δ jeśli Δ<0 to nie ma takiej liczby dla której −x2(kwadrat) + 4≥0
jesliΔ=O to wynik będzie 1 i oblicz go ze wzoru −b2a
jesli Δ>0 to zadanie będzie miało 2 rozwiązania, które oblicz ze wzoru
x1=−b−√Δ2a x2=−b+√Δ2a
c)analogicznie do a) i b) tylko 3x przenieś sobie na lewą stronę tak by po prawej zostało ci
zero
7 maj 13:53
Bogdan:
W przypadkach b) i c) mamy do czynienia z nierównościami kwadratowymi niezupełnymi,
nie potrzeba przy ich rozwiązywaniu obliczać Δ.
b) −x2 + 4 ≥ 0 ⇒ x2 − 4 ≤ 0 ⇒ (x − 2)(x + 2) ≤ 0 ⇒ x ∊ <−2, 2>
c) x2 ≥ 3x ⇒ x2 − 3x ≥ 0 ⇒ x(x − 3) ≥ 0 ⇒ x ∊ (−∞, 0>∪<3, +∞)
7 maj 14:48