matma
arek: wyznacz równania stycznych do okręgu xkwadrat −4x+ykwadrat−2y−4=0 równoległych do osi "OY
prosze o pomoc wtym zadaniu z góry dziekuje
7 maj 16:06
bzzz: arek musisz zwinąć ten wzór do równania okręgu
x2−4x+4−4+y2−2y+1−1−4=0
(x−2)2+(y−1)2 = 4+4+1 = 32
Mamy zatem okrag o środku w punkcie S = (2,1) i promieniu r=3
styczne do okręgu, równoległe do osi Y x=2+r i x=2−r zatem mamy styczne x=5 i x=−1
7 maj 16:13
arek: dzieki

ale zjakiego wzoru mam skorzystac
7 maj 16:15
next: z tego (x−a)2 + (y−b2) = r2
7 maj 16:16
arek: a mam takie p−yatnie z kad sie bierze to: x2−4x+4−4+y2+1−1−4=0 , bo nie moge załapac ,t
o wyzej jestnapsiane przez bzz , prosze o wyjasnienie

7 maj 16:30
Lucyna: (x2−4x+4)−4+(y2−2y+1)−1−4=0
najpierw segregujesz wyrazy żeby x były koło siebie a y koło siebie, ponieważ masz zwinąć to
spowrotem do kwadratu to patrzysz czego Ci brakuje i jak masz x2−4x tzn że do pełnego wzoru
skróconego mnożenia brakuje Ci tam tylko 4, ale nie możesz bezkarnie dodawać więc zaraz obok
masz −4 czyli tak jakbyś nic nie dodał, ale za to masz
x2−4x+4−4 a to możesz zapisać jako (x−2)2 zgadza się? tak samo robisz dla y
7 maj 19:06