ZADANIA DLA AMBITNYCH CZEKAM NA ODPOWIEDZI
Jolka: 1) Kula tocząca się po równi pochyłej w pierwszej sekundzie przebyła drogę 0,5 m , a w każdej
następnej sekundzie − drogę o 1 m dłuższą niż w poprzedniej. Oblicz drogę , jaką przebyła kula
w ciągu początkowych dziesięciu sekund.
2) Oblicz wyrazy a3 i a5 ciągu geometrycznego an
a) a1=3
q=2
b) a6=100
q=10
c) a2=4
a7=128
d)a1+a3=10
a3=−8a6
3) Oblicz sumę stu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego an
a) a1= 13
a100= 23
b) a10=−1
a100=−11
c) a1=5
a99+a101=150
d) a2=b2
a3= (b+1)2
a4−a2=2
6 maj 23:17
Gustlik: Zad 1)
a
1=0,5 m
a
2=0,5+1=1,5 m itd...
Drogi tworzą ciąg arytmetyczny o początkowym wyrazie a
1=0,5 m i różnicy r=1 m.
Obliczam a
10:
a
10=a
1+9r=0,5+9*1=9,5 m
S
10=(0,5+9,5)*5=10*5=50 m
Odp. Droga całkowita wynosi 50 m.
Zad. 2) Oblicz wyrazy a
3 i a
5 ciągu geometrycznego a
n
a) a
1=3
q=2
a
3=a
1*q
2=3*2
2=3*4=12
a
5=a
3*q
2=12*4=48
b) a
6=100
q=10
c) a
2=4
a
7=128
q
5=32
q=2
a
3=a
2*q=4*2=8
a
5=a
3*q
2=8*4=32
d)a
1+a
3=10
a
3=−8a
6 /:(−8)
a
3=a
1*q
2
| | 1 | | 1 | |
a3=a1*(− |
| )2=a1* |
| /*4
|
| | 2 | | 4 | |
4a
3=a
1
4a
3+a
3=10
5a
3=10 /:5
a
3=2
a
5=a
3*q
2
7 maj 00:14
Gustlik: Zad 3) Oblicz sumę stu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego an
a) a
1= 13
a
100= 23
| | a1+a100 | | 13+23 | |
S100= |
| *100= |
| *100=36*50=1800
|
| | 2 | | 2 | |
b) a
10=−1
a
100=−11
a
100−a
10=90r
−11−(−1)=90r
−10=90r /:90
a
1=a
10−9r
| | a1+a100 | | 0−11 | |
S100= |
| *100= |
| *100=−11*50=−550
|
| | 2 | | 2 | |
c) a
1=5
a
99+a
101=150 /:2
a
100=75 (średnia arytmetyczna)
| | a1+a100 | | 5+75 | |
S100= |
| *100= |
| *100=80*50=4000
|
| | 2 | | 2 | |
d) a
2=b
2
a
3= (b+1)
2
a
4−a
2=2
a
4−a
2=2r
2r=2 /:2
r=1
a
3−a
2=r
(b+1)
2−b
2=1
b
2+2b+1−b
2=1
2b+1=1
2b=0
b=0
a
2=0
2=0
a
3=(0+1)
2=1
a
1=a
2−r
a
1=0−1=−1
a
100=a
2+98r
a
100=0+98*1
a
100=98
| | a1+a100 | | −1+98 | |
S100= |
| *100= |
| *100=97*50=4850
|
| | 2 | | 2 | |
7 maj 00:27
zenek: a1=−2 q=1−√2 n=3
15 kwi 15:13
zenek: mam obliczyc sumę n początk. wyrazów ciągu geometr.
15 kwi 15:14
krzysiek: oblicz sumę 10 wyrazów a1=3 r=5
3 sty 13:57
ZKZ: Jesli znasz wzory to jaki problem podstzwic ?
3 sty 14:01
Ewelina : oblicz wyraz a 6 ciągu geometrycznego gdy: a1=1/2 q=2
12 sty 10:55