matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=−4 , S3= −12
Aleksandra :
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=−4 , S3= −12
6 maj 22:46
Basia:
1−q
n
S
n
= a
1
*
1−q
1−q
3
S
3
=a
1
*
1−q
1−q
3
−12=−4*
/:−4
1−q
1−q
3
=3
1−q
1−q
3
=(1−q)(1+q+q
2
}
1−q
3
=q
2
+q+1
1−q
q
2
+q+1=3 q
2
+q−2=0 dokończ, Δ, q
1
i q
2
i S
5
w obu przypadkach
7 maj 14:34