funkcja kwadratowa
bas890: Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej jeśli wiadomo że przyjmuje ona wartości
ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy x∈(−
∞;−2)∪(3;+
∞) a jej zbiorem wartości jest
przedział(−
∞;12½>.
Proszę również o naszkicowanie tego wykresu
8 maj 17:35
Basia:
z treści wynika, że miejscami zerowymi są
x
1=−2
x
2=3
stąd wynika, że odcięta wierzchołka
natomiast rzędna
q=12
12
f(x) = a(x−p)
2+q
f(x)=a(x−
12)
2+12
12
a można wyznaczyć różnymi sposobami, np. korzystając z tego, że f(3)=0
f(3)=a(3−
12)+12
12
a*
52+
252=0 /*2
5a+25=0
5a=−25
a=−5
f(x) = −5(x−
12)
2+
252
postać ogólna:
f(x) = −5(x
2−x+
14)+
252 =
−5x
2+5x−
54+
504=
−5x
2+5x+
454
8 maj 17:51
Licealista: Wszystko pięknie Basiu, pomysł dobry ale chyba wkradł Ci się tam błąd.
Otóż w wyznaczaniu a nawias (3−12) powinien być do kwadratu, wtenczas a wychodzi −2
a wzór ogólny funkcji −2x2+2x+12
Wiem, że wyciąganie tego po pół roku nie ma sensu, ale akurat miałem to zadane więc co mi
szkodzi, może ktoś jeszcze z tego skorzysta.
16 paź 21:22
ULA: Pomocy

! Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej jeśli wiadomo że przyjmuje ona
wartości ujemne wtedy i tylko wtedy gdy x∊(−
∞;−2)u(3;+
∞) a
jej zbiorem wartości jest przedział (−
∞;12,5>
4 sty 13:54
Bogdan:
| | −2 + 3 | | 1 | |
miejsca zerowe: x1 = −2, x2 = 3, odcięta wierzchołka xw = |
| = |
| , |
| | 2 | | 2 | |
| | 25 | |
rzędna wierzchołka yw = |
| |
| | 2 | |
| | 25 | | 1 | | 1 | |
Postać iloczynowa: f(x) = a(x+2)(x−3) ⇒ |
| = a( |
| +2)( |
| −3) ⇒ a = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 sty 14:06