Podany wykres funkcji f(x) przekształć aby uzyskać funkcję
Natalie:

Podany wykres funkcji f(x) przekształć aby uzyskać funkcję
g(x) = f(x−2)
h(x) = f(x) + 3
r(x) = f(−x)
p(x) = −f(x)
18 kwi 15:09
Natalie: zna ktos rozwiazanie

18 kwi 20:39
Natalie: czy to zadanie ma jakies rozwiazanie? help
25 kwi 21:27
iza: g(x) musisz przesunąć o 2 jednostki w prawo
h(x) 3 jednostki w dórę
a reszta to nie wiem
25 kwi 21:36
25 kwi 21:39
robinka: aby uzyskać r(x) musisz tą funkcje przekształcić względem osi OY (tzn. argumenty zmienią się na
przeciwne, a wartości zostaną takie same), aby otrzymać p(x) musisz przekształcić względem osi
OX(argumentu zostaną takie same, a wartości zmienią się na przeciwne)
25 kwi 21:40
Natalie: Dziękuje za pomoc jesteście the best
7 maj 00:06
Gustlik: Przesuwanie wykresu robie wg następującego wzoru:
y=f(x−p)+q → odczytuję współczynniki p i q, metodę wziąłem z postaci kanonicznej funkcji
kwadratowej, aby ujednolicić tę regułę, bo dziala ona tak samo na wszystkich typach funkcji.
Współczynnik p odczytuję ze zmianą znaku, współczynnik q − bez zmiany znaku i przesuwam wykres
o p jednostek w poziomie i o q jednostek w pionie.
Np.
g(x) = f(x−2)
p=2, q=0 → czyli o 2 w prawo
h(x) = f(x) + 3
p=0, q=3 → czyli o 3 w górę
r(x) = f(−x) → symetria wzgledem osi OY
p(x) = −f(x) → symetria wzgledem osi OX.
8 maj 01:47