Prosze nie usuwac bo chce wiedziec czy dobrze mam ;/
:(: | | a2 + 1 | | a + 1 | |
Wykaż, że jeśli a > 0 , to |
| ≥ |
| |
| | a + 1 | | 2 | |
Rozwiazalem to tak :
Sprawdzalem czy a moze wynosic a=1
1 ≥ 1
Spelnia warunek
oraz podstawilem za a liczbe a=2
1
23 ≥ 1
12
Spelnia warunek
Odp: Wyrazenie spelnia warunek a > 0.
6 maj 14:52
next: Moim zdaniem trochę dziwne rozwiązanie, mogą Ci tego nie zaliczyć
6 maj 14:56
:(: no ale wynik wyszedl dobry
6 maj 14:57
R.W.16l: nie można podstawiać
6 maj 15:03
next: też mi się tak wydaję bo Ty udowodniłeś że nierówność jest prawdziwa tylko dla a =1 i a =2 a
nie dla a > 0
6 maj 15:05