Na rozgrzewkę
Eta: wykaż,że jeżeli dla dowolnych a,b,c a+b+c= 0
to a3+b3+c3= 3abc
7 maj 22:40
Eta:
7 maj 22:40
Lucyna: a+b+c = 0 ⇒ a = −b−c
(−b−c)3 +b3 +c3 = 3(−b−c)bc
−b3−3b2c−3bc2−c3+b3+c3 = −3b2c−3bc2
0=0
7 maj 22:47
Lucyna: lub
0 = (a+b+c)3 = a3+3a2b+3ac+b3+3b2a+3bc+c3+3c2a+3c2b+6abc =
3a2(a+b+c)−2a3+3b2(a+b+c)−2b3+3c2(a+b+c)−2c3+6abc=−2a3−2b3−2c3+6abc
0 = −2a3−2b3−2c3+6abc / : (−2)
0 = a3+b3+c3−3abc ⇒ a3+b3+c3 = 3abc cdn.
7 maj 23:01
Eta:
Ok

Zadanie było przeznaczone dla młodzieży , a nie dla "zawodowców "
7 maj 23:01
Lucyna: było zbyt kuszące aby sobie odpuścić

zresztą maturę to ja zdałam w 2002r, więc nie liczę się
jako zawodowiec
7 maj 23:03
Godzio: a + b = − c
a
2 − ab + b
2 = c
2 − 3ab
(a+b)(a
2 − ab + b
2) + c
3 = 3abc
−c(c
2−3ab) + c
3 = 3abc
−c
3 + 3abc + c
3 = 3abc
0 = 0
Trochę inaczej i jednakowo na około
7 maj 23:04
Eta:
zatem
7 maj 23:04
Lucyna: Godzio

fajne to

postaram się zapamiętać.
7 maj 23:08
Godzio:
7 maj 23:11
Eta:
Godzio ......

No to teraz takie:
wykaż ,że
√3*ctg20
o −4cos20
o= 1
7 maj 23:13
Eta:
I podobne:
wykaż ,że jeżeli a+b=1 to: a
2+b
2 ≥
12
7 maj 23:23
Lucyna: to ostatnie to jest proste,
a=1−b
a2+b2=(1−b)2+b2 = 2b2−2b+1≥ 12
To jest parabola, która ma współrzędne wierzchołka (12 , 12)
7 maj 23:32
Eta:
Można też tak:
a= 1−b
2b
2 −2b +
12≥0
b
2−b+
14 ≥0
( b−
12)
2 ≥0
c.b.d.o
7 maj 23:40
Godzio: Nie mogę coś ugryźć tej trygonometrii , ale spokojnie
7 maj 23:45
Eta:
ok

....... czekam
7 maj 23:50
Lucyna: a ja myślałam, że tylko mnie to jakoś nie idzie
7 maj 23:55
Lucyna: 4x3−4x2−3x+1=0
wyjątkowo wredny wielomian do znalezienia pierwiastków, ale jego pierwiastki to rozwiązanie
Twojej trygonometrii (przy czym x podstawiłam w miejsce sin20)
8 maj 00:09
Lucyna: hmm podobno rozwiązanie można z wzorów Cardano wliczyć ale na to by mi nocy zabrakło chyba
8 maj 00:11
Godzio: Dobra nie wpadne narazie, musze już iść , Dobranoc
8 maj 00:15
Eta:
Hehe ... poczekamy ....... może ktoś się " skusi"
8 maj 00:18
Lucyna: Eta a Ty aby na pewno wszystko napisałaś tak jak miało być
8 maj 00:19
Eta:
Tak wszystko jest ok

Poczekam do jutra ........ wieczorem podam swoją propozycję rozwiązania .
Chyba ,że
Gustlik ....... wcześniej " roztrzaska"
8 maj 00:31
Lucyna: pora iść spać skoro wyszła mi sprzeczność, pewnie gdzieś coś namichtałam

dobrej nocy
wszystkim którzy jeszcze nie śpią
8 maj 00:54
Eta:
Miłych snów
8 maj 00:58
Eta:
To na dobranoc
| | √3 | |
L=ctg20*2* |
| −4cos20 = 2ctg20*sin60 −4cos20= 2ctg20( sin60 −2sin20)=
|
| | 2 | |
= 2ctg20[( sin60 −sin20) −sin20]
| | 60+20 | | 60−20 | |
sin60−sin20= 2cos |
| *sin |
| = 2cos40*sin20
|
| | 2 | | 2 | |
L= 2
cos20sin20 *sin20( 2cos40 − 1) = 2cos20( 2cos40 −1)
L= 2*2cos20*cos40 − 2cos20
2cos20*cos40 = cos60 +cos20
L= 2( cos60+cos20) −2cos20
L= 2cos60 +2cos20 −2cos20 = 2cos60 = 2*
12=
1
L=P
spokojnej nocy

8 maj 01:15
Eta:
Zastanawiam się ...... czy można to jeszcze jakoś prościej rozpisać ?
Narazie nie wiem
8 maj 01:25
Bogdan:
To ja roztrzaskam w ten sposób:
| | sin20o | |
√3ctg20o − 4cos20o = 1 /* |
| |
| | 2 | |
| √3 | | 1 | |
| cos20o − 2sin20o cos20o − |
| sin20o = 0 |
| 2 | | 2 | |
sin60
o cos20
o − sin20
o cos60
o = sin40
o
sin(60
o − 20
o) = sin40
o co należało wykazać.
8 maj 01:28
Eta:
Hehe ....

Witaj
Bogdanie ......... właśnie na Ciebie liczyłam

I rzeczywiście "roztrzaskane "
8 maj 01:42
Bogdan:
8 maj 01:46
Eta:
No cóż? .... najwyraźniej pora odpocząć

Dobranoc , miłych snów
8 maj 01:51
Lucyna: 
też mi się w końcu udało, tylko zdecydowanie zajęło tyle miejsca, że nawet nie spróbuję tego
przepisać, byłoby wstyd po po tak konkretnym rozwiązaniu przedstawionym przez Bogdana
8 maj 08:08