7 maj 14:53
Basia: Rozwiązuję 2
7 maj 15:01
Basia:
2 cos2 x − 5sin x − 4 = 0
2(1−sin2x)−5sinx−4=0
−2sin2x−5sinx−2=0 /*(−1)
2sin2x+5sinx+2=0
t=sinx
−1≤t≤1
2t2+5t+2=0
Δ=25−4*2*2=25−16=9
√Δ=3
t1=−5−34= − 2∉<−1,1> czyli nie spełnia warunków zadania
t2=−5+34= − 12
sinx= − 12
w przedziale <0,2π> równanie jest spełnione dla
x=π+π6=7π6
x=2π−π6=11π6
odp. x=7π6 lub x=11π6
7 maj 15:06
7 maj 15:06
Basia:
Zad.4
Wyznacz wartości a i b współczynników wielomianu W ( x ) = x3 + ax2 + bx + 1 wiedząc, że
W ( 2 ) = 7 oraz, że reszta z dzielenia W ( x ) przez ( x − 3) jest równa 10.
skoro reszta z dzielenia przez x−3 wynosi 10 to W(3)=10
a jest tak dlatego, że
W(x)=(x−3)*P(x)+10
W(3)=(3−3)*P(3)+10
W(3)=0*P(3)+10=0+10=10
W(2)=23+a*22+b*2+1=8+4a+2b+1=4a+2b+9
W(3)=33+a*32+b*3+1=27+9a+3b+1=9a+3b+28
stąd:
4a+2b+9=7
9a+3b+28=18
trzeba rozwiązać układ równań
7 maj 15:12
Basia: Przedstawiam inny sposób rozwiązania zadania 8, dostępny także dla tych, którzy jeszcze nie
znają wektorów.
7 maj 15:19
pytajnik: mozesz wyjasnic dlaczego tak? x=π+π/6 i x=2π−π/6=11π/6
Btw jak sie robi kreske ulamkowa?
7 maj 15:29
pytajnik: mozesz wyjasnic dlaczego tak? x=π+π/6 i x=2π−π/6=11π/6
Btw jak sie robi kreske ulamkowa?
7 maj 15:29
pytajnik: double post , sorry ; d
7 maj 15:36
Basia:
opis tworzenia ułamka jest tu po lewej w zakładce Kliknij po więcej przykładów
w przedziale <0,2π> odczytujemy to z wykresu funkcji f(x)=sinx, albo wyliczamy z wzorów
redukcyjnych
sinπ6=12
sin(π+x)=−sinx
sin(2π−x)=sin(−x)=−sinx
ten drugi sposób do 8 za chwilę
7 maj 15:43
Basia: zad.8
prosta k równoległa do osi OX ma równanie y=a
i przetnie się z podanym wykresem funkcji ⇔ a>0
szukam punktów A,B
P
ABC=
12*|AB|*h
gdzie
h=d(C,k)
| | 1 | | 1 | | 4 | |
|AB|2 = ( |
| + |
| )2+(a−a)2=(U{2}{√a)2= |
| |
| | √a | | √a | | a | |
k: y=a
0*x+1*y−a=0
| | |0*3+1*(−1)−a| | |
h= |
| = |−1−a| = |−(a+1)|=a+1 (bo a>0 i a+1>0) |
| | √02+12 | |
| | 1 | | 2 | | a+1 | |
P= |
| * |
| *(a+1)= |
| |
| | 2 | | √a | | √a | |
przypuśćmy, że
P<2 ⇔
a+1<2
√a ⇔
a−2
√a+1<0 ⇔
(
√a−1)
2<0
sprzeczność, czyli przypuszczenie było fałszywe czyli
P≥2
oczywiście rozwiązanie z zastosowaniem wektorów jest krótsze i bardziej eleganckie
7 maj 15:58
7 maj 16:06
Basia:
no najpierw trzeba znać wartości sinusa podstawowych katów
30 st. czyli π6
45 st. czyli u{π}[4}
60 st. czyli π3
z wykresu widać, że ten kawałek na <0,π> jest symetryczny względem prostej x=π2
czyli jeśli weźmiesz x0 i π−x0 to wartość sinusa będzie taka sama
z kolei kawałki <0,π> i <π,2π> są symetryczne do siebie względem punktu P(π,0)
czyli jeśli teraz weźmiesz π+x0 i 2π−x0 to wartość sinusa będzie przeciwna do poprzedniej
7 maj 16:13
pytajnik: rozumie tylko to ze sa symetryczne : D . dzieki za rozwiazania
7 maj 16:21
pytajnik: k: y=a
0*x+1*y−a=0 − skad to sie wzielo?
7 maj 17:07
pytajnik: jeszcze jakby ktos mogl zad 11 rozwiazac w logiczny sposob
7 maj 17:37
Basia:
y=a
y−a=0
nie mam tu x, czyli mam 0x; chodzi o uzyskanie wyraźnego zapisu równania w postaci ogólnej
7 maj 20:33