Zastosowanie funkcji kwadratowej
Bam: Chcemy zbudować prostokątną zagrodę podzieloną na dwie prostokątne części. Możemy zużyć tylko
90m siatki. Jakie wymiary powinna mieć ta zagroda, aby ograniczona powierzchnia była jak
największa?
Proszę o pomoc
7 maj 20:28
Basia: Pomagam
7 maj 20:34
Basia:

3x+2y=90
x,y>0
3x<90
x<30
2y<90
y<45
P=x*y
2y=90−3x
| | 90−3x | | −3x2+90x | |
P(x) = x* |
| = |
| = −32x2+45x |
| | 2 | | 2 | |
wartość największą wskazuje wierzchołek paraboli
x
max=
−b2a=
−45−3=15
7 maj 20:38
Bam: Dziękuję bardzo
7 maj 20:39
Katarzyna : Dziękuje bardzo za pomoc
20 maj 23:28