Czy mi pomożecie to jakoś rozwiązać i zapisać
bogusia: Zadanie 3
Rzucono dwiema kośćmi do gry i określono zdarzenia:
A − suma wyrzuconych oczek jest większa od 8.
B− na obu kościach wypadła ta sama liczba oczek.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A∪B.
1 mar 08:09
bogusia: Zadanie 2
W stożek o wysokości długości 5 dm wpisano walec w ten sposób, że dolna podstawa walca zawiera
się w dolnej podstawie stożka, a okrąg górnej podstawy walca zawiera sią w powierzchni bocznej
stożka.
Objętość walca wynosi 16π dm 3, a przekrój osiowy walca jest kwadratem. Oblicz:
a) długość wysokości i promienia walca,
b) objętość stożka,
c) pole powierzchni całkowitej stożka.
1 mar 08:18
bogusia: znalazłam jekies rozwiazanie ale nie wiem czy dobre
2. Ze zbioru liczb {4,5,6,7,...,20} losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństwo że wylosujemy dwie liczby parzyste.
3. Ze zbioru liczb trzycyfrowych wybieramy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wybierzemy liczbe podzielna przez 120
Ω = {100, 101, 102, ..., 999}
Moc zbioru Ω = 900 (moc to dwie poziome kreseczki nad Ω) moc Ω − liczba wszystkich liczb
trzycyfrowych
A − wylosowanie liczby podzielnej przez 120
A = {120, 240, 360, 480, 600, 720, 840, 960}
Moc zbioru A = 8
1 mar 10:17
bogusia:
moc zbioru A
A P(A) =−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
moc zbioru Ω
8 2
P(A) = −−−−− = −−−−−
900 225
1 mar 10:21
bogusia: nie rozumie tylko tego punktu 2 i 3
1 mar 10:22
bogusia:
A={(6,3),(6;4),(6;5),(6;6),(5;4),(5;5),(5;6),(4;5),(4;6),(3;6)}=10
Ω=62
B={(6,6),(5;5).....(1;1)}=6
10 6 2 14
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)= −−− + −−− − −−−−− = −−−
36 36 36 36
1 mar 11:06
bogusia: Prosze sprawdzić czy dobrze
1 mar 11:07
bogusia: Zadanie 3
Rzucono dwiema kośćmi do gry i określono zdarzenia:
A − suma wyrzuconych oczek jest większa od 8.
B− na obu kościach wypadła ta sama liczba oczek.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A∪B.
Rozwiązanie
A={(6,3),(6;4),(6;5),(6;6),(5;4),(5;5),(5;6),(4;5),(4;6),(3;6)}=10
Ω=62
B={(6,6),(5;5).....(1;1)}=6
10 6 2 14
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)= −−− + −−− − −−−−− = −−−
36 36 36 36
1 mar 11:42
bogusia: Moze ktos sprawdzi i powie ze czy to jest zadanie dobrze rozwiązane
1 mar 11:43
1 mar 12:56
1 mar 13:21
bogusia: Pomożecie
1 mar 14:55
bogusia: Prosze o pomoc i sprawszenie zadania 3
2 mar 07:31
Andrzej: Ω=62 tak, ? tak wynika z dalszych Twoich obliczeń.
Dobrze jest.
2 mar 07:40
bogusia: Prosze o pomoc i sprawszenie zadania 3
2 mar 08:28
bogusia: Zadanie 2
W stożek o wysokości długości 5 dm wpisano walec w ten sposób, że dolna podstawa walca zawiera
się w dolnej podstawie stożka, a okrąg górnej podstawy walca zawiera sią w powierzchni
bocznej
stożka.
Objętość walca wynosi 16π dm3, a przekrój osiowy walca jest kwadratem. Oblicz:
a) długość wysokości i promienia walca,
b) objętość stożka,
c) pole powierzchni całkowitej stożka.
2 mar 10:57
bogusia: Zadanie 4
Tabela przedstawia pewne dane statystyczne
Wartość − 6 −4 6 8 10 12 14 16
Liczebność 45 25 15 15 25 30 20 25
a) Oblicz wariację tych danych
b) Wyznacz odchylenie standardowe tych danych z dokładnością do 0,01.
2 mar 11:02
bogusia: Mo = 45
Me = 18:2=9
1130
x = −−−−−−−−−− = 5,65 warjacja
200
ϱ2 = 470,6 = √58,825
ale ten wynik nie jest dobry odpowiedz jest inna Bardzo prosze o sprawdzenie
2 mar 11:11
bogusia: w odpowiedzi jest ≈ 8,45 i nie wiem dzie mam błąd
2 mar 11:13
bogusia: ϱ2 = √71,3775 ≈ 8,45
2 mar 12:00
bogusia: Pomóżcie

!
2 mar 13:26
bogusia: Pomóżcie
2 mar 14:45
bogusia: ?
3 mar 07:29
bogusia: Tabela przedstawia pewne dane statystyczne
Wartość − 6 −4 6 8 10 12 14 16
Liczebność 45 25 15 15 25 30 20 25
a) Oblicz wariację tych danych
b) Wyznacz odchylenie standardowe tych danych z dokładnością do 0,01.
2 mar 11:02
bogusia: Mo = 45
Me = 18:2=9
1130
x = −−−−−−−−−− = 5,65 warjacja
200
ϱ2 = 470,6 = √58,825
ale ten wynik nie jest dobry odpowiedz jest inna Bardzo prosze o sprawdzenie
2 mar 11:11
bogusia: w odpowiedzi jest ≈ 8,45 i nie wiem dzie mam błąd
2 mar 11:13
bogusia: ϱ2 = √71,3775 ≈ 8,45
3 mar 09:29
bogusia: Nikt mi nie pomoze , ale mam pecha od 3 dni 1 osoba zajrzala
3 mar 12:41
bogusia: 

?
3 mar 13:51
bogusia: Pomocy

3 mar 15:15
bogusia: 
4 mar 07:29
bogusia: Tabela przedstawia pewne dane statystyczne
Wartość − 6 −4 6 8 10 12 14 16
Liczebność 45 25 15 15 25 30 20 25
a) Oblicz wariację tych danych
b) Wyznacz odchylenie standardowe tych danych z dokładnością do 0,01.
2 mar 11:02
bogusia: Mo = 45
Me = 18:2=9
1130
x = −−−−−−−−−− = 5,65 warjacja
200
ϱ
2 = 470,6 = √58,825 ϱ
2 = 7,69
ale ten wynik nie jest dobry odpowiedz jest inna Bardzo prosze o sprawdzenie
2 mar 11:11
bogusia: w odpowiedzi jest ≈ 8,45 i nie wiem dzie mam błąd
2 mar 11:13
bogusia: ϱ
2 = √71,3775 ≈ 8,45
POMOZECIE

?
4 mar 08:44
bogusia: Rozwiązanie
Wariancja n danych liczbowych a1, a2, . . . , an o średniej arytmetycznej a jest liczba
(a1 − a)2 + (a2 − a)2 + . . . + (an − a)2
2 =−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n
– czytamy sigma
Odchylenie standardowe pierwiastek kwadratowy z wariancji
=
Mo = 45 Me = 18:2 = 9
x = =
= 5,65
2 = =
= =
= = 470,6 = 7,67
Odp. 2 7,67
4 mar 11:01
Sabin:
Po pierwsze, liczymy waria
Ncję a nie wariację, bo wariacje to masz w rachunku
prawdopodobieństwa.
Po drugie, nie przepisuj tego samego posta pod postem bo to się robi szalenie nieczytelne,
co to jest Me, co to jest Mo?
Średnia policzona OK.
Wariancja:
| | (−6 − 5,65)2*45 + (−4 − 5,65)2*25 + ... + (16 − 5,65)2*25 | |
σ2 = |
| = około 71,377
|
| | 200 | |
W tym wzorze musisz każdą taką różnicę w nawiasie przemnożyć przez liczebność.
stąd odchylenie σ =
√σ2 =
√71,377 = około 8,45
4 mar 11:19
bogusia: Mo to modalne
Me to medialne
a nie rozumię dlaczego mam pomnożyć przez liczebności
4 mar 12:55
bogusia: Ze wzoru nie wynika ze należy pomnożyc
(a1 − a)2 + (a2 − a)2 + . . . + (an − a)2
δ2 = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n
4 mar 12:56
bogusia: ja odejmowałam i potęgowałam potem dodałam i podzieliłam przez 8
4 mar 12:57
bogusia: Dzięki za podpowiedz i wyszedł prawidłowy wynik
4 mar 12:58
bogusia: 
4 mar 13:38
bogusia: Zadanie 2
W stożek o wysokości długości 5 dm wpisano walec w ten sposób, że dolna podstawa walca zawiera
się w dolnej podstawie stożka, a okrąg górnej podstawy walca zawiera sią w powierzchni
bocznej
stożka.
Objętość walca wynosi 16π dm 3, a przekrój osiowy walca jest kwadratem. Oblicz:
a) długość wysokości i promienia walca,
b) objętość stożka,
c) pole powierzchni całkowitej stożka
4 mar 13:48
bogusia: moje rozwiązanie
Vw =1/3 Πr2 *h = πr2*2r = 2πr3
Vw = 2πr3 = 16π
r= ∛8 = 2dm
h = 2r = 4dm
Vs =1/3 ΠR2 *H
L = H − h = 5dm – 4 dm = 1 dm
tgα = r/l = R/(H ) R = (r*H)/l = (2*5)/1 = 10dm
VStożka = 1/3*Π(10)2*5 = 1/3Π*500 = 500/3Π dm3
S = πR*k
k = √(R2+) H2 = √(〖10〗2+) 52 = √125 = 25
Sstożka = π*10*25 = 250πdm2 Proszę o sprawdzenie.
4 mar 13:50
bogusia: Pomóżcie mi to jakoś poukladać Z góry dziekuje
4 mar 15:11
bogusia: 
5 mar 09:10
bogusia: czerwony, czerwonyPomóżcie mi rozwiązać to zadanie . Bardzo was proszę
Zadanie 2
W stożek o wysokości długości 5 dm wpisano walec w ten sposób, że dolna podstawa walca zawiera
się w dolnej podstawie stożka, a okrąg górnej podstawy walca zawiera sią w powierzchni
bocznej
stożka.
Objętość walca wynosi 16π dm 3, a przekrój osiowy walca jest kwadratem. Oblicz:
a) długość wysokości i promienia walca,
b) objętość stożka,
c) pole powierzchni całkowitej stożka
5 mar 14:09
bogusia: 

/
5 mar 15:19
bogusia: czerwony, czerwonyPomóżcie mi rozwiązać to zadanie . Bardzo was proszę
Zadanie 2
W stożek o wysokości długości 5 dm wpisano walec w ten sposób, że dolna podstawa walca zawiera
się w dolnej podstawie stożka, a okrąg górnej podstawy walca zawiera sią w powierzchni
bocznej
stożka.
Objętość walca wynosi 16π dm3, a przekrój osiowy walca jest kwadratem. Oblicz:
a) długość wysokości i promienia walca,
b) objętość stożka,
c) pole powierzchni całkowitej stożka
7 mar 20:01
bogusia: Pomożecie
7 mar 21:20
bogusia: czerwony, czerwonyPomóżcie mi rozwiązać to zadanie . Bardzo was proszę
Zadanie 2
W stożek o wysokości długości 5 dm wpisano walec w ten sposób, że dolna podstawa walca zawiera
się w dolnej podstawie stożka, a okrąg górnej podstawy walca zawiera sią w powierzchni
bocznej
stożka.
Objętość walca wynosi 16π dm3, a przekrój osiowy walca jest kwadratem. Oblicz:
a) długość wysokości i promienia walca,
b) objętość stożka,
c) pole powierzchni całkowitej stożka
8 mar 14:22
bogusia: czerwony, czerwonyPomóżcie mi rozwiązać to zadanie . Bardzo was proszę
Zadanie 2
W stożek o wysokości długości 5 dm wpisano walec w ten sposób, że dolna podstawa walca zawiera
się w dolnej podstawie stożka, a okrąg górnej podstawy walca zawiera sią w powierzchni
bocznej
stożka.
Objętość walca wynosi 16π dm3, a przekrój osiowy walca jest kwadratem. Oblicz:
a) długość wysokości i promienia walca,
b) objętość stożka,
c) pole powierzchni całkowitej stożka
10 mar 17:02
bogusia: pomozecie czekam od poniedzialku ze ktos mi pomoze
10 mar 17:46
bogusia: moze ktos sie zlituje na de mna
10 mar 18:31
bogusia: 
11 mar 07:36
bogusia: 
?
11 mar 12:02
bogusia: 
11 mar 13:00
bogusia: Zadanie 2
W stożek o wysokości długości 5 dm wpisano walec w ten sposób, że dolna podstawa walca zawiera
się w dolnej podstawie stożka, a okrąg górnej podstawy walca zawiera sią w powierzchni
bocznej
stożka.
Objętość walca wynosi 16π dm3, a przekrój osiowy walca jest kwadratem. Oblicz:
a) długość wysokości i promienia walca,
b) objętość stożka,
c) pole powierzchni całkowitej stożka
Widze ze nikt mi nie umie pomóc
12 mar 07:34
bogusia: 
12 mar 13:46
bogusia: Moze ktos da lina na testy z matematyki 2010 oczywiście próbnej
12 mar 15:04
bogusia: 
?/
12 mar 21:24
mi:

skoro przekrój walca jest kwadratem to wysokość walca= średnicy podstawy walca
zatem z objętości walca otrzymujesz
V=πr
2*H
16π=πr
2*2r
8=r
3
r=2
zatem H=2r=4
12 mar 22:52
mi:

masz dwa trójkąty prostokątne, które są podobne
układasz więc proporcję
R=10
12 mar 22:57
mi: do powierzchni całkowietej brakuje ci tylko tworzącej stożka, a to wyliczysz z tw. Pitagorasa
52+102=l2
25+100=l2
125=l2
l=5√5
12 mar 23:00
mi: Pc=π*102+π*10*5√5
Pc=100π+50√5π
12 mar 23:01
bogusia: piękne dzięki
Jestes wielki albo wielka
16 mar 07:47
Anulka: Mąka i cukier powinny być zmieszane w proporcji 5:3. Ile cukru powinno sie zmieszać z 2
szklankami mąki?
6 maj 20:29
next: 1.2 szklanki
6 maj 20:31