funkcja kwadratowa
pati: równanie osi symetrii wykresu fukncji f(x)= −4(x−18)(x+12)
7 maj 12:20
next: masz podane dwa miejsca zerowe a oś symetrii jest pośrodku nich, powodzenia
7 maj 12:24
Godzio:
f(x) = −4(x
2 − 6x − 216) = −4x
2 + 24x + 864
| | −24 | |
równanie osi symetrii => xw = |
| = 3 |
| | −8 | |
7 maj 12:25
Godzio: można było szybciej

tak jak
next
7 maj 12:25
Bogdan:
No właśnie, oś symetrii paraboli jest prostą przechodzącą przez odciętą x
w wierzchołka
paraboli i ma równanie: x = x
w.
| | x1 + x2 | |
Jeśli dane są miejsca zerowe, x1, x2, to xw = |
| |
| | 2 | |
7 maj 15:16