rownania kwadratowe z wartoscia bezwzgledna.
melania.: rozwiaz rownanie:
|x2−4| + |x2−5| = 1
prosze o wytlumaczenie, bardzo.
7 maj 16:51
Sylwia: Patrzę, że poziom rozszerzony chyba
7 maj 17:46
Sylwia: miejsca zerowe:
x
2=4
x=2 x=−2
x
2=5
x=
√5 x=−
√5
(−
∞ ; −
√5> (−
√5 ; −2> (−2 ; 2> (2 ;
√5> (
√5 ; +
∞)
Zbytnio nie jestem pewna czy dobrze to robię najlepiej to jak by ktoś potwierdził moje myślenie
7 maj 17:58
Eta:

miejsca zerowe : x
2−5 : x= −
√5 v x=
√5
x
2 −4 : x= −2 v x=2
rozpatrz to równanie przedziałami
1) x€ ( −∞, −
√5 > U <
√5,∞) −−−−−−− nie zmieniajac znaków w obydwu
2) x€ ( −
√5, −2 > U < 2,
√5) −−− zmieniajac znaki |x
2−5|
i bez zmiany znaków: | x
2−4|
3) x€ (−2, 2) −−−−−−−−−− zmieniajac znaki w obydwu
pamiętaj rozwiazanie z każdego przedziału musi należeć do tego przedziału
Jako odp: suma wszystkich rozwiązań z 1) 2) 3) o ile istnieją
Powodzenia ........
7 maj 18:20
Lucyna: zrobiłam to sobie na rysunku, także odpowiedź ostateczna wyszła
x∊ <−√5,−2>∪<2,√5>
7 maj 20:13
Eta:
ok
7 maj 20:33