Równanie prostej przechodzącej przez punkt P
Kasia: Napisz równanie prostej równoległej do prostej k przechodzącej przez punkt P, gdy:
1. k: y=3x=2 , P=(1,1)
2. k:y=1/2x +4 , P=(2,1)
8 maj 16:16
kalafiorowa:
1. k: y=3x−2
P(1,1)=P(x,y)
proste rownolegle: a1=a2 ⇒ a=3
y=3x+b
P(1,1)
1=3*1+b ⇒ b=−2
y=3x−2
analogicznie przyklad drugi
8 maj 16:20
Kasia: postanowiłam spróbować zrobić pierwszy przykład sama i wyszło mi y=3x+2 , natomiast w drugim
y=1/2x..
dobrze ?
8 maj 19:38
kalafiorowa:
pierwszy ci rozwiazalam. Wyszlo y=3x
−2
a drugie dobrze ci wyszlo
8 maj 19:44
Kasia: kurcze w takim razie ja zrobiłam jakiś błąd .. tylko nie wie gdzie ..
no dzięki
8 maj 19:45
kalafiorowa: spojrz na moje rozwiazanie...
8 maj 19:46
Kasia: bo ja zrobiłam tak : 1=3*1+b ⇒ b=3−1 ⇒ b=2
8 maj 19:51
kalafiorowa:
1=3+b
b=1−3
b=−2
8 maj 20:18