Prawdopodobieństwo
Godzio: Zacząłem dzisiaj się uczyć trochę prawdopodobieństwa i mam odnośnie tego zadanko.
Pewnie banalne ale wole sie upewnić czy mam dobrze
Do autobusu wchodzą 3 kobiety i 2 mężczyzn przy czym kobiety wchodzą pierwsze. Liczba sposobów
na jakie te osoby moga wsiąść do pojazdy wynosi
A 5
B 6
C 12
D 120
Ja zrobiłem tak:
Kobiety: P3 = 3! = 6
Mężczyźni: P2 = 2! = 2
2*6 = 12
Czy to jest poprawnie zrobione ?
9 maj 00:15
Basia: w 100% poprawnie
9 maj 00:17
Gustlik: Bardzo dobrze, Godzio, szczerze mówiąc to jedno z najprostszych zadań z prawdopodobieństwa.
9 maj 00:20
Godzio: No wiem wiem ale samemu uczyć się prawdopodobieństwa nie tak łatwo

ale jakoś robie takie
podstawowe zadania zobaczy się później przy trudniejszych, Dzieki
9 maj 00:25
Godzio: Większość zadań jest prosta póki co ale jeszcze 2 nie wiem jak zrobić
Jeśli moge prosić jeszcze o pomoc.

Aby otworzyć furtkę, przez którą wchodzi się na teren posesji pana Nowaka, należy na
klawiaturze domofonu wybrać czterocyfrowy kod. Syn pana Nowaka dawno nie był u swojego ojca
ale zapamiętał, że pierwsza i ostatnia cyfra kodu jest nieparzysta, a suma dwóch środkowych
jest równa 6. Aby otworzyć furtkę syn pana Nowaka będzie musiał wpisywać kod co najwyżej:
A 125 razy
B 150
C 175
D 100
I jeszczę : Trzech chłopców i dwie dziewczynki ustawiają się w szeregu. Na ile sposobów mogą to
zrobić jeśli dziewczynki mają stać z chłopcami przemiennie ?
9 maj 00:49
Gustlik: Bardzo dobrze, Godzio, że robisz kombinatoryką. Dawaj więcej tego typu zadań − na permutacje,
kombinacje, wariacje − chętnie pomogę i ewentualnie napiszę, jak odróżniać permutacje od
kombinacji czy wariacji, jeżeli nie będziesz wiedział. Ale myślę, że bez trudu załapiesz, o co
w tym chodzi. Warto to tłumaczyć, tym bardziej, że w szkołach wałkuje się drzewka, które
niestety nie są najprostszą metodą.
9 maj 00:50
Godzio: Zapisałem sobie nawet to Twoje "wypracowanie" na temat wariacji itd
51069 ale pod te
zadania chyba coś trzeba połączyć
9 maj 00:55
9 maj 00:55
Gustlik: Aby otworzyć furtkę, przez którą wchodzi się na teren posesji pana Nowaka, należy na
klawiaturze domofonu wybrać czterocyfrowy kod. Syn pana Nowaka dawno nie był u swojego ojca
ale zapamiętał, że pierwsza i ostatnia cyfra kodu jest nieparzysta, a suma dwóch środkowych
jest równa 6. Aby otworzyć furtkę syn pana Nowaka będzie musiał wpisywać kod co najwyżej:
A 125 razy
B 150
C 175
D 100
Kod: n, x+y=6, n n − cyfra nieparzysta
Ilość możliwości: 5, x, y, 5
x+y=6 − mogą to być pary: (0, 6), (1, 5), (2, 4), (3, 3), (4, 2), (5, 1), (6, 0) − a więc
środkowe cyfry można wybrać na 7 sposobów.
Skrajne cyfry można wybrać na 5 sposobów każdą, bo jest 5 cyfr nieparzystych.
Z reguły mnożenia obliczasz: 5*7*5=175 − odp. B.
9 maj 00:56
Gustlik: I jeszczę : Trzech chłopców i dwie dziewczynki ustawiają się w szeregu. Na ile sposobów mogą
to
zrobić jeśli dziewczynki mają stać z chłopcami przemiennie ?
C D C D C
Chłopcy P3=3!=6
Dziewczynki P2=2!=2
2*6=12 → zadanie bardzo podobne do tego z kobietami i mężczyznami wsiadającymi do autobusu.
9 maj 00:58
Godzio: Dzięki, nie wiedziałem jak te środkowe przedstawić
9 maj 00:58
Godzio: O dobra, wielkie dzięki, robie dalej zadanka jak nie wymyśle jakiegoś to napisze
9 maj 00:59
Godzio: Teraz tylko sprawdzenie:
Ze zbioru stu liczb naturalnych 1,2,3,4... 99, 100wybieramy jedną. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że będzie ona podzielna przez 2 lub przez 5:
przez 2: 50
przez 5: 20 − w tym 10 nieparzystych
| | 50 | | 10 | | 60 | |
P(A) = |
| + |
| = |
| = 0,6 |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
9 maj 01:25
Basia: bardzo dobrze
9 maj 10:26
Dziaku: Przepraszam, ja nie mailem jeszcze prawdopodobienstwa lecz tez zaczynam sie uczyc jak Godzio
czyli sam i chcialbym sie zapytac o jedna rzecz, w ostatni zadaniu tym zbiorze liczb jest 0,6
czyli 0,5 + 0, 1 ale nie moge rozkminic czemu 0,1 czemu wziete sa tylko liczby nieparzyste
podzielne przez 5?
9 maj 10:43
Basia:
bo parzyste podzielne przez 5 są też podzielne przez 2 i już zostały policzone
podzielne przez 2:
2,4,....,10,12,....,20,22,...........................
10,20,30,40,50,60,70,80,90 i 100 już tu policzyłam
nie mogę ich liczyć drugi raz jako podzielnych przez 5
czyli "dorzucam" już tylko nieparzyste
5,15,..............,95
9 maj 10:56
Dziaku: Aaaaaa no juz lapie, Dziekuje bardzo
9 maj 11:06
Bogdan:
Dla tych osób, które przykładają wagę do formalności zapisów, zadanie: "ze zbioru stu liczb
naturalnych 1,2,3,4... 99, 100 wybieramy jedną, jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie ona
podzielna przez 2 lub przez 5", powinno być tak zapisane:
Ω − zbiór liczb naturalnych: 1, 2, ... , 100.
|Ω| = 100
A⊂Ω − zbiór liczb podzielnych przez 2,
B⊂Ω − zbiór liczb podzielnych przez 5,
A∩B − zbiór liczb podzielnych przez 2 i przez 5,
| | 10 | |
|A∩B| = 10, P(A∩B) = |
| |
| | 100 | |
| | 50 | | 20 | | 10 | | 60 | |
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
9 maj 11:46