BARDZO PROSZE O POMOC! I Z GÓRY DZIEKUJE:)
matek10: dane sa punkty: A(−5,3) B(2,4) C(−2,−5) D(4,−1)
1)napisz rownanie prostej AB
2)oblicz dlugosc odcinka AB
3)oblicz pole trojkata ABC
4)wyznacz wspolzedne srodka odcinaka CD
5)napisz rownanie okregu o srodku w punkcje D i stycznego do prostej x=−5
6)napisz rownanie prostejprostopadlejdo prostej AB i przechodzacej przez punkt C
7)znajdz punkt przeciecia prostej AB z prosta o rownaniu −5x+4y−6=0
Jay−Z − Young Forever (Ft. Mr Hudson)
9 maj 08:17
Maturzystka: 2) to ze wzoru oblicz |AB|=
√(xB−xA)2 + (yB−yA)2
3)Policz wszystkie boki trójkąta i spr jaki on jest
| | xA+xB | | yA+yB | |
4)Wsp odcinka: ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
9 maj 09:08
matek10 POMOCY!!!: BARDZO PROSZE O POMOC! I Z GÓRY DZIEKUJE

matek10: dane sa punkty: A(−5,3) B(2,4) C(−2,−5) D(4,−1)
1)napisz rownanie prostej AB
2)napisz rownanie okregu o srodku w punkcje D i stycznego do prostej x=−5
3)napisz rownanie prostejprostopadlejdo prostej AB i przechodzacej przez punkt C
4)znajdz punkt przeciecia prostej AB z prosta o rownaniu −5x+4y−6=0 J
9 maj 12:30
9 maj 12:40
9 maj 12:42
Yupikayey: 1. u mnie nie ma podziękowań z góry − oczekuję na skromne "dziękuję"
1.
/3=−5a+b
\4=2a+b −> b=4−2a (to do 1. równania)
3=−5a+4−2a
−1=−7a
a=1/7
spr.
x=2 => y=4
x=−5 => y=3
3.
a*c=−1 => a=1/7 => c=−7
−1=4c+d <= c=−7
d=27
y=−7a+27
i sprawdż czy nie mam błedu... jestem tylko człowiekiem
9 maj 12:43
Bogdan:
potem spróbuj sam rozwiązać, pokaż swoje rozwiązanie, ktoś tu na pewno sprawdzi
9 maj 12:43
matek19 : Yupikayey dziekuje
9 maj 16:02