Zbadaj monotoniczność funkcji w przedziale
POMOCY: Wyznacz funkcję kwadratową, wiedząc, że jej miejscami zerowymi są x=−3 i x=5 oraz że do wykresu
funkcji należy punkt P=(1,−4). Zbadaj monotoniczność funkcji w przedziale <0;∞).
Wyznaczyłam wzór funkcji y=14x2−12x−154
7 maj 17:38
Eta:
ponieważ a =
14 >0 −−− ramiona paraboli do góry
czyli f(x) maleje w przedziale: (−∞, x
w>
f(x) rośnie w <x
w, ∞)
| | x1+x2 | | −3+5 | |
p= xw= |
| = |
| = 1
|
| | 2 | | 2 | |
f(x) maleje w przedziale: ( −∞, 1>
f(x) rośnie w < 1, ∞)
zatem dla x€ <0,1> −−−−− maleje
dla < 1,∞) −−− rośnie
7 maj 18:40
POMOCY: Dziękuję
7 maj 19:31