pierwiastek z pierwiastka !!!!!!!!
marta92: jak obliczyć √18−√2 ?
z góry dziękuje za odpowiedź
8 maj 20:36
Godzio: a nie ma tam przypadkiem
√18 − 2√2 ?
8 maj 20:50
Kejt:
√18=√9*2=3√2
√18−√2=√3√2−√2=√2√2=√√8=4√8
hmm.. chyba coś takiego..
8 maj 21:12
Godzio:

a więc to tak wyglądało

?
8 maj 21:14
Lucyna: Kejt obawiam się, że nie, ale gdyby było tam sugerowane prze Godzia √18−2√2 to można to
zwinąć do wzoru skróconego mnożenia, a tak jak jest teraz to nie bardzo wiem jak to zrobić.
8 maj 21:14
next:
Kejt
ale tam nie ma √√18−√2 tylko √18−√2 więc ten sposób raczej odpada
8 maj 21:16
Godzio: najlepiej gdyby było
√18 − 8√2 wtedy by był ten wzór a tamto to nie wiem czemu napisałem
8 maj 21:19
Kejt: aa.. ślepota.. muszę po okulary iść..
8 maj 21:20
Lucyna: Godzio, normalnie mnie tak w maliny wpuścić

a ja już tak zaczęłam ufać w Twoją nieomylność
matematyczną
8 maj 21:21
marta92: w sumie to wygladalo tak
√18− 12√2
wiem ze dobrze by wygladało
√12− 8√2
8 maj 21:22
Tomek: √18−√2=√9*2−√2=3√2−√2=2√2
pozdrawiam
8 maj 21:24
Kejt: em.. a to z jakiej racji?
8 maj 21:25
Tomek: co takiego?
8 maj 21:25
Godzio:
tak też może być, tylko szukania jest więcej
√18−12√2 = √(2√3)2 − 12√2 + √62 = √( 2√3−√6 )2 = 2√3 − √6 = √3(2 −
√2)
8 maj 21:26
Kejt: √18−√2=√18−√2?! O.o
8 maj 21:26
Godzio: Tomek rządzi
8 maj 21:29
Lucyna: √18−12√2 = √3(√2+2)2= +−(√2+2)*√3
lub
√18−12√2 = √3(−√2−2)2 = +−(−√2−2)*√3
8 maj 21:30
Lucyna: no dobra można bez tego lub na jedno wyjdzie
8 maj 21:31
marta92: dzieki wielkie
8 maj 21:33
Tomek: prosty przykład a milion odpowiedzi... polecam przypomnieć sobie działania na potęgach, bo
jeżeli ten przykład wygląda tak jak tutaj Państwo sugerują to rozwiązanie jest również proste:
√18−√2=√18−21/2=(18−21/2)1/2=3√2−4√2
8 maj 21:41
Kejt: mhm.. i teraz mi jeszcze powiedz, że dla (x+y)2=x2+y2.. dla x≠0 y≠0
8 maj 21:44
next: "polecam przypomnieć sobie działania na potęgach" a ja polecam przypomnieć sobie to w pierwszej
kolejnośći
8 maj 21:50
Basia:
√18−√2=x
18−√2=x2
18−x2=√2
182−36x2+x4=2
x4−36x2+322=0
dalej nie chce mi się liczyć, ale coś powinno z tego wyjść
9 maj 00:05
Basia: albo i nie
9 maj 00:13
Godzio: Basia, ona sie pomyliła miało być
√18 − 12√2
9 maj 00:16
Basia:
a no to już prosto, na pewno rozwiązałeś
9 maj 00:20
Ala: P{4−√7}
6 paź 15:52
Ramd: Ile to jest 9
√3
Jak to przeliczyć

Bo nie pamiętam a mam takie zadanie na jutro
7 lis 15:32
Agaa: √2*3*√(−6)*(−4) +2 +23√−45*75 =
7 lis 17:18
Kaja: √6*√24+2+23√30=√6*√6*√4+2+2√30=14+2√30
7 lis 17:22
genia: √5 − √2*√5+ √2
13 gru 16:28