matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1544,
1543
,
1542
,
1541
,
1540
,
1539
,
1538
,
1537
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
kaska:
1. Do terminu wykupu zostało 1,5 roku i odsetki raz w roku
1
Ala:
Strzelec trafia w cel w pojedynczym strzale z prawdopodobieństwem p=0,7. Strzelec oddaje 5 strzałów :a) jakie jest rawdoodobienstwo ze cel zostanie trafiony trzykrotnie b) jakie jest
5
xdxd:
Nie rozumiem tego przejścia, proszę o pomoc
1
sonia:
Rozwiąż nierówność 2x do kwdratu +7x≥4
3
gabu:
Wyznacz równania stycznych do okręgu x
2
+ y
2
= 16, przechodzących przez punkt A (0,10)
14
john2:
:::rysunek::: Oblicz, dla jakiej wartości parametru k styczne do okręgu (x − 1)
2
+ (y − 2)
2
= 9
1
piotreks:
prosze o pomoc, to na poprawę
1
week:
:::rysunek::: Jakie jest pole zaznaczonej na zielono figury?
0
Jakob :
W tabeli podana jest moc silnika 10 modeli samochodów, uporządkuj dane rosnąco Wyznacz medialne i dominante. Oblicz z dokładnością do jednego przecinkami. Średnia, wariancie i odchylenie
2
Bartek:
Tutaj jest równanie łuku okręgu:
http://matematyka.pisz.pl/strona/474.html
1
Olala:
tg x = −1/2 x∊(3/2π, 2π)
1
jessica69:
Funkcja F(x) =
3a − x
x − 0,5b
jest funkcją homograficzną, której miejsce zerowym jest liczba 6.
20
Ewa:
oblicz lim x
n
→
∞
x
n
=1/n
2
+1+2/n
2
++.....+n/n
2
+n
1
Olala:
1/2 −
√
3
cos x/2 ≤2 jakieś wskazówki ktoś podsunie?
3
Michcio:
Przyprostokątne Δ prostokątnego mają długość 3 i
√
3
. Naprzeciwko boku długości 3 leży kąt α, naprzeciwko boku długości
√
3
leży kąt β. Udowodnij bez użycia wzoru na kosinus różnicy
4
Olala:
rozwiąż równanie cos
3
x −cos2x =1 Ktoś pomoże? Nie mam kompletnie pojęcia jak się za to zabrać
5
SkyThane :
Rozwiąż nierówność (2x−1)
2
≥ 3x−2 Jak rozwiązać tę nierówność, proszę o pomoc, wytłumaczenie.
10
Abrakadabra:
Proszę w rozwiązaniu takiego zadania: znając długości boków trójkąta : 5cm i 2 cm oraz sinus kata miedzy nimi (3/5) obliczyc pole i obwod trojkata
8
maiczka:
Przez którą z tych liczb: 1240, 1440 czy 1640 jest podzielna liczba 3
24
* 2
22
− 3
22
* 2
24
17
Karol:
Cześć
7
SkyThane :
Wskaż pole funkcji kwadratowej, której zbiorem wartości jest przedział <−2,
∞
) Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak to obliczyć?
2
Olala:
Udowodnij tożsamość trygonometryczną. tgx−ctgx / tgx+ctgx = tg
2
x −1 / tg
2
x + 1
19
Karol:
Cześć, pilnie potrzebuję aby rozwiązać to zadanie, wszędzie szukałem i nie ma nigdzie podobnego, a zatem:
73
kumpel:
Szkicowanie wykresu funkcji, trzeba wyliczyć: 1. dziedzinę 2. punkty przecięcia ox i oy 3. granicę funkcji 4. pochodną funkcji 5. przedziały monotoniczności 6. ekstrema lokalne funkcji.
40
bezendu:
W spoczywający na stole klocek o masie M=3kg uderzył pocisk o masie m=0,01kg poruszający się
2
SkyThane :
Rozwiąż równanie 9x
2
−30x+25=0 Jak rozwiązać to równanie?
26
Krychol:
Dana jest funkcja: f (x) = X
2
+ 6x−7
0
bambaryła:
Wykazać, że w przestrzeni R
5
zbiór wektorów, w których pierwsza i ostatnia współrzędna są sobie
34
Asd:
Qulko
, urzędujesz tu jeszcze?
9
misiek:
Dla jakich argumentów x wyrażenia: x−3, 2x, x+4
14
Łukasz:
1
∫
x
√
1+x
2
2
Adam:
∫(4 +rcosδ + rsin
3
δ) * r dr ==> ∫(4r + r
2
cosδ + r
2
sin
3
δ)dr
3
letta:
Rozwiąż równanie a) tg(x−π/2)=
√
3
6
Pasi:
31x
3
+93x
2
+1220,16x−79310,4=0
1
yyhy:
Oblicz pole równoległoboku ABCD w którym A(−2,−2) B (3,−1) C(4,2) D(−1,1)
5
yyhy:
Napisz równanie symetralej odcinka AB gdzie A(1,−2) i B (−5,2)
7
ICSP:
Równianie różniczkowe :
1
Asmander:
4sin(πx)=4x
2
−4x−5
4
IntelCom:
:::rysunek::: Wyznacz długość odcinka x.
10
Asmander:
Sin3x +cos3x =
√
2
wie ktoś jak to zrobić?
2
Ewelina:
spośród liczb 1,2,3,..15 wylosowano różne liczby. oblicz prawdopodobieństwo tego, że: −suma wylosowanych liczb jest mniejsza od 5
7
Kamil S. :
Witam, ktoś coś podpowie jak to ruszyć?
7
Szymon:
a
7
+a
3
=120 a
7
−a
5
=96
3
innn:
Rozwiąż równanie:
2
Tomek:
Bardzo proszę o pilną pomoc dostałem poniższe zadanie i muszę obliczyć średnią ważoną do niego tylko nie mam pojęcia jaką wagę przyjąć.
5
zosia:
Wykaż, że jeżeli x, y, z są liczbami rzeczywistymi dodatnimi to, (x−y−z)(1/x+1/y+1/z)≥9 Z góry dziękuję za pomoc.
2
hellppp:
Oblicz pole trójkąta o podanych wierzcholkach . A=(1;−2) B=(2;3) C=(−1;4)
2
Damian:
Podaj liczbę punktów wspólnych okręgu o środku O i promieniu R z okręgiem o środku S i promieniu r, jeśli O(2,−3) i R=3 zaś S=(2,5) i r=5
3
Sarsa_001:
Trzy liczby, których suma wynosi 21 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli od pierwszej odejmiemy 1, od drugiej 4, a od trzeciej 3, to utworzą one ciąg geometryczny. Znajdź te liczby.
1
Kamil S. :
Jak to rozwiązać?
próbuje na początku przez części 3 krotnie, ale wydaje mi się, że coś jednak źle myślę.
1
Karol:
Mój kolega miał na sprawdzianie takie pytanie (był to sprawdzian z przeksztalcen wykresow funkcji):
4
ArekKuzior:
Pytanie do całek. Np.
dx
1
dx
1
∫
=
∫
=
*ln|x|
2x
2
x
2
dt
Dlaczego podstawiajac t = 2x, dx =
2
dx
1
dt
1
∫
=
∫
=
∫ln|2x| ?
2x
2
t
2
4
Bartek:
Chce obliczyć długość wektora AB = −2a+3b, |a|= 4 |b|=2 kat(a,b)=π/3
2
Mat:
:::rysunek::: Fizyka (na fizyka.pisz.pl mało osób zagląda, a bardzo pilnie potrzebuję pomocy − przepraszam)
2
Sarsa_001:
Oblicz sumę dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 3, dają resztę 1.
3
Ewelonka:
Oblicz pole trapezu równoramiennego ABCD, jeśli wiesz,że jego wierzchołki A=(1,0) i B=(7,0) są końcami średnicy okręgu opisanego na tym trapezie, a wierzchołek D należy do prostej o
2
lalala:
Zbadaj wzajemne polozenie okregow o podanych rownaniach X
2
+y
2
+6x−2y−8=0
10
Matstud:
Kupujemy samochód za 80.000 zł wpłacając zaliczkę 15.000 zł. Pozostałą kwotę mamy spłacić przez pierwsze trzy lata kwotami X wnoszonymi pod koniec każdego miesiąca oraz kwotami 2X wnoszonymi
10
jessica69:
Funkcja
3a − x
x − 0,5b
jest funkcją homograficzną, której miejsce zerowym jest liczba 6.
0
bambaryła:
V− przestrzeń wektorowa nad R i x
1
, x
2
, x
3
, y ∊ V. uzasadnić, że: jeżeli y∊ lin(x
1
, x
2
, x
3
) to lin(x
1
, x
2
, x
3
, y) = lin(x
1
, x
2
, x
3
)
1
lalala:
Wyznacz promien i srodek okregu o podanym rownaniu
6
Ulaaa:
Pole koła opisanego na trójkącie równobocznym jest równe 65π. Oblicz wysokość tego trójkąta.
3
IntelCom:
:::rysunek::: Oblicz miarę kąta α.
4
Bazi:
Prosze o pomoc w rozwiązaniu równaniu o zmiennych rozdzielonych
y'e
−
x
=y
2
y(0)=−1
1
Natalia:
W trójkącie ABC mamy dane: IACI=12, IBCI=16 i miara kąta ACB wynosi 120◯. Przez wierzchołek C poprowadzono prostą prostopadłą do boku AC. Przecięła ona bok AB w punkcie D. Oblicz:
3
ryba:
mam prośbę o sprawdzenie czy dobrze policzyłem: 3x−y+(6x−2y+1)y'=0 /*2
7
Ania:
Cześć !
Potrzebuję rozwiązania zadania o treści rozwiąż równanie: 1+1/2x+1/4x
2
+1/8x
3
+...=1+1/x
0
blaszkiz:
Ile osób należałoby wylosować niezależnie do próby, aby oszacować z błędem maksymalnym 2%, przy współczynniku ufności 0,99, nieznany procent osób mających grupę krwi „0”?
1
Ulaaa:
Pole koła opisanego na trójkącie równobocznym jest równe 65π. Oblicz wysokość tego trójkąta.
6
Agata:
Wyznacz wartości parametru m, dla których nierówność jest spełniona dla każdego x∊R. 1/2(m
2
−1)x
2
−(m−1)x+1>0
0
monika:
monika: Dwa zakłady zaopatrują sklep: pierwszy − dostarcza 60 % , a drugi − dostarcza 40 % sprzedanych telewizorów.
1
adamos:
1.odcinek długosci 500m odpowiada odległosci na mapie w skali 1:20 000 ? jak to
3
Vine:
1
(e
x
+ e
−x
) = 1
2
Proszę o pomoc.
1
adamos:
1.odcinek długosci 500m odpowiada odległosci na mapie w skali 1:20 000 ? jak to obliczyc?
4
human:
x
2∫
(2x+1)
2
0
kris:
http://imageshack.com/a/img909/5062/YngPJf.jpg
Nie umiem poradzić sobie z trzecim zadaniem. Proszę o pomoc.
6
human:
Pomoże ktoś?
0
Michał:
z prostopadłościennego klocka o wymiarach 2x4x6 cm nalezy wyciąć walec tak aby jego oś obrotu była równoległa do jednej z krawędzi klocka.
11
hs:
Wyznacz równanie okręgu, który jest obrazem okręgu k symetrii względem prostej l. (x+2)
2
+(y−3)
2
=50
6
Szymon:
a) a
5
=4 i a8
5
00
11
Maria:
Narysuj wykres funkcji f(x) = 2
x−3
−1. Podaj współrzędne punktu przecięcia x z osią OX i osią OY.
3
monika:
Winda rusza z pięcioma pasażerami i zatrzymuje się na 10 piętrach. Jakie jest prawdopodobieństwo że :
0
bimb:
Droga z Dołów Górnychdo Górek Dolnych wiedzie przez wysoka góre. Pewien drowerzysta przejechal te trase w ciagu 1h 54min. Z powritem jechal o 18 min krócej. Oblicz jak dluga jest ta droga
0
michas:
plissss potrzebne na jutro
2
zagubiona_gimnazjalistka:
Głupie pytanie:
0
Gruby:
Oblicz masę ziemi wiedząc, że a) jej średni promień jest równy R
z
= 6,37 * 10
6
[m] a przyspieszenie grawitacyjne g = 9,81
0
HELP!!!:
Przez punkt S, leżący wewnatrz trojkata ABC o polu P poprowadzono 3 proste równoległe do boków trojkata. Te proste podzielily ten trojkt na 6 czesci, z ktorych sa trojkatami o polach P1,
2
tqwte:
Mam sobie średnią 1.52, dostałem 1 wagi 2 oraz 2 wagi 3. Jaką mam teraz średnią? Oraz to samo z tym, że zamiast 2 wagi 3 będzie 3 wagi 3
0
monika:
Dwa zakłady zaopatrują sklep: pierwszy − dostarcza 60 % , a drugi − dostarcza 40 % sprzedanych telewizorów.
0
andrzej:
Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 6, którego przekątna tworzy z przekątną podstawy kąt, którego cosinus wynosi
√
7
4
1
Michał:
Wiedząc, że liczby 2 i 3 są miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f(x) = ax2 + bx + c, oblicz iloraz f(6)/f(5)
0
janusz_matematyki:
ostrosłupa prawidłowego o krawędzi podstawy długości 2 i wysokości 4, jeśli wiadomo, że jest on czworokątny
6
Bartek:
Czy mogę prosić o jakąś podpowiedź? Treść zadania: Obliczyć kąt pomiędzy wektorami a i b, jeżeli wiadomo, że wektory p = 2a + b oraz q=−4a+5b są wzajemnie prostopadłe,oraz wektory a i
1
Cześć, mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu zadania
3
Ja:
Czy grupa obrotów sześciokąta foremnego jest izomorficzna
O.o Jeżeli to dlaczego
5
asiulka:
Rozwiąż równanie:
1
Agnieszka:
rozwiaz uklady nierownosci podaj ilustracje na osi liczbowej
21
Szymon:
Oblicz x jeśli z+2,2x+1,x+3 tworzą ciąg geometryczny.
3
pomocy:
Kolezanka pisze wlasnie wazny egzamin z matematyki(wiem, to oszustwo, ale dziewczyna jest strasznie zdesperowana zeby to zdac)
9
Rafał:
lnx
f
=
x
2
19
Zoska :D:
Jak wyznaczyc dziedzine funkcji ? np. f(x)= 2x+1
2
human:
4−6x
∫
dx
3x
2
−4x+5
2
human:
x
2
∫
x
2
+5
3
~pp:
Niech n będzie dowolną liczbą naturalną. Opisz jak usunąć z kwadratu n punktów aby otrzymana figura nadal miała środek symetrii gdy n jest:
4
Mazdax:
Znajdź X A) Log
X
256=2
13
mateusz:
2
8
x
+
2
=2
x
2
* 4 x=8?
1
honka:
Bardzo proszę o pomoc przy tym zadniu. Punkty A(0,1) i B(1,−2) są wierzchołkami trójkąta. Wyznacz wspólrzędne trzeciego wierchoka,
0
maical:
z prostopadłościennego klocka o wymiarach 2x4x6 cm nalezy wyciąć walec tak aby jego oś obrotu była równoległa do jednej z krawędzi klocka.
4
Temistokles97:
Cześć! y jest tu funkcją f zmiennej x. Wyznaczyłem y, narysowałem wykres, ale nie potrafię podać zbioru rozwiązań tej podwójnej nierówności.
0
Dave29:
:::rysunek::: Cześć, mam na jutro dwa zadanka do zrobienia, może ktoś pomoże
0
Wiktor:
Cześć. Mam problem z zadaniem z prawdopodobieństwa geometrycznego. Zad. Z odcinka OA o długości l wylosowano niezależnie dwa punkty B i C. Znaleźć
2
Wiktor:
Cześć mam mały problem. Jeszcze przed maturą znalazłem na tym forum fajnie wytłumaczoną kombinatorykę (na przykładzie jakiegoś zadania). Prawdopodobnie (
) omawiał/a je któryś/aś
1
asiulka:
Rozwiąż równanie:
0
honka:
Stosując współczynnik nachylenia odcinka znajdz punkt w którym promień światła wychodzący z punktu (2,1) i odbijajacy sie od osi 0y w punkcie (0,−3) przetnie prostą x=4
1
michal:
akie jest pole powierzchni całkowitej bryły otrzymanej w wyniku obrotu wokół przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego przyprostokątnych 3 i 4 ?
5
asiulka:
x+2
3
O jaki wektor należy przesunąć funkcję
, aby powstała funkcja
?
x−1
x
13
kalierez:
Proszę o rozwiązanie
Dane są punkty A(11,1) i B(9,5). Znajdź współrzędne punktu podziału odcinka AB w stosunku 2:1
3
human:
sin2x*sinx
2
wkropce:
Hej, proszę o pomoc przy paru zadaniach ze statystyki: 1) Dane są dwa zdarzenia B i C=Ω\B. Jeśli P(A|B)=0,5 i P(A|C)=0,25 oraz P(B)=0,4, to ile jest
0
az:
Dwóch graczy Kain i Abel rzucają monetą na przemian. Wygrywa ten, który pierwszy wyrzuci reszkę. Kain oddał prawo pierwszeństwa Ablowi. Czy to prawo jest dla Abla jakimś przywilejem ?
0
az:
W klasie liczącej 30 uczniów wielu uczniów gra w brydża, szachy lub warcaby. W brydża gra 16 uczniów, w szachy gra 13 uczniów, w warcaby gra 10 uczniów. Jednocześnie w brydża i szachy gra
4
Michcio:
Które rozwiązanie tego zadania jest poprawne?
10
lallana20 :
∫x
3
e
x
2
dx
10
Sara:
Przedzialy monotonnicznisci funkcji i ich extrema z gory dzieki za pomoc
F (x) = 1/2x
4
+x
2
−3
8
Sq:
na ile sposobów można podzielić na grupy dwuosobowe 2n osób? Wynik przedstawić jako iloczyn liczb całkowitych.
2
lallana20 :
Oblicz:
6
Karka:
16
Phoebe Campbell:
4
Mam funkcję wymierną f(x) =
.
x
Mam za zadanie określić m.in. przedziały monotoniczności (co potrafię) oraz określić czy funkcja jest monotoniczna w zbiorze R\{0}. Tego niestety już nie potrafię zrobić.
6
Ania:
Witam potrzebna pomoc: oblicz granice lim x−> 2 x
2
+3/x−2
12
ryba:
jak zabrać się za rozwiązanie tego równania: y' + y'x = 9 − x
2
z warunkiem początkowym y(0)=1?
1
Maciek:
a
n
= ( −1 )
n
4
n
+
3
1
Kasia :
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(−1,5) i B=(2,3)
1
kamil1892:
Oblicz Całkę:
1
Patryk:
a
n
= 3n−n
3
1
Anitka:
Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f f(x)=x/x
2
−16
5
Ania:
W trójkącie ABC bok BC ma długość 24cm. Oblicz obwód tego trójkąta, wiedząc że miara kąta przy wierzchołku B jest równa 45 stopni, a miara kąta przy wierzchołku A jest równa 60 stopni.
2
Kamix:
Wolfram ; ) Witam! Mam pytanie, czy jest możliwość, by wolfram wykreślał obszar podany za pomocą prostych
4
karim2212:
:::rysunek::: jak mam rozwiązać tą całkę?
7
kamil1892:
oblicz całkę: ∫e
−x
sin2xdx
1
iwon:
Co to jest przełożenie w mechanice ?
2
kamil:
1
2
+1+2+...+256
3
Zoska :D:
1. Wyznacz zbiory A∩B oraz A∪B jeżeli : A = { x ∊ R: |x+1|≤3 } , B= {x ∊ R: |x+2|≥2 }
3
Viete`a:
Dane są trójmiany x
2
+px+1 i x
2
+qx+1, których pierwiastkami są odpowiednio liczby x
1
i x
2
oraz x
3
i x
4
. Udowodnij, że (x
1
−x
2
)(x
2
−x
3
)(x
1
+x
4
)(x
2
+x
4
)=q
2
− p
2
2
marek:
Dwie przeciwległe ściany ostrosłupa o podstawie prostokąta nachylone są do płaszczyzny podstawy pod kątem 45stopni, a dwie pozostałe ściany są nachylone pod kątem 60 stopni.
1
michal:
odcinek łczący srodek górnej podstawy pewnego walca z punktem lezacym na brzegu dolnej
1
nikitta0099:
x
2
−9
x−2
1.
*
2−x
3+x
−x
2
+3x
2x−6
2.
:
x−1
x
2
−1
3
Michcio:
:::rysunek::: Błąd w odpowiedziach
6
Mikos:
Zad 1. Wyznacz iloraz i resztę z dzielenia wielomianu w przez dwumian p. a) w(x) = x
3
+x+1, p(x) = x−3
2
alv:
Narysuj wykres funkcji: (nie potrzebuje rysunku tylko wytłumaczenia)
1
gim:
Jak to rozwiązać? W pierwszym rzędzie w pewnym kinie jest 20 foteli. Jeśli wszystkie miejsca w tym rzędzie
7
Matstud:
Firma ma zamiar kupić samochód dostawczy. Z rachunków szacunkowych wynika, że dzięki tej inwestycji pod koniec każdego roku przez 5 lat będzie
10
Renia Zadrogowa:
Uzasadnić że wśród wszystkich prostopadłościanów o objętości V sześcian ma najmniejsze pole powierzchni całkowitej?
11
Przemysław:
Mam pytanie: jak się za to zabrać? ∫
√
3+6t+6t
2
dt
0
Braams:
Pomógłby ktoś znaleźć z wielomianu chromatycznego liczbę chromatyczną? Jak to się robi?
45
fizol:
pochodna logarytmiczna
1
DarkV:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać?
4
kyrtap:
http://prntscr.com/7fikbh
Proszę o pomoc z tym zadaniem
5
Klodzia:
Równanie hiperboli wyszło mi x
2
−y
2
=−1 . Co zrobić by po prawej stronie było 1, tak jak być powinno?
3
as:
Oblicz nie korzystając z kalkulatora cos35
◯
*cos45
◯
+cos130
◯
*sin395
◯
=
3
Ania:
Rozwiąż równanie: 243
11
−81
14
+7x=9
27
0
Marta:
oblicz całkę po krzywej k (xydx + yzdy + zxdz) , gdzie K−łuk okregu OA połozony po tej stronie płaszczyzny XOZ,
1
Patryk:
Wyznaczyć rozwiązanie ogólne rekurencji:
9
Gracek243:
Narysuj wykres funkcji :
1
Hubert:
Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak obliczyć to zadanie?
5
Krzysiek:
Liczbę (60
√
8
+
√
6
) / (
√
8
+
√
6
) zapisano w postaci a+b
√
3
, gdzie a i b są liczbami całkowitymi. Ile równa się a, ile b?
14
hs:
Oblicz granicę : lim
n−>
∞
(
√
n+2
−
√
n
)
1
Amesta:
2
1
<
|x−2|
√
x
2
+4x+4
Proszę o pomoc, bo założenia wyznaczyłam z pierwiastka, że x≠−2, potem przekształciłam go do |x+2| ale dalej nie wiem co robić
3
sese:
oblicz całkę (po V) ∫∫∫2dxdydz jeśli V={(x,y,z)∊R
3
:x
2
+y
2
+z
2
<=9} skąd tutaj wziąć te granice całkowania? narysować tą kule w przestrzeni?
7
Jamm:
Rzucamy dwukrotnie symetryczną, sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia a) iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą pierwszą
4
Matstud:
Cena mieszkania wynosi 265000 zł, przy czym można je spłacać stałymi ratami miesięcznymi dokonywanymi z dołu przez 3 lata w wysokości 3.500 zł.
6
PablooPom:
Do sprawdzenia, trudniejsze: Spośród 3 monet jednozłotowych, 5 dwuzłotowych i 4 pięciozłotowych losujemy kolejno bez
6
Krzysiek:
Oblicz wartość wyrażenia x
2
+1/x
2
gdy x+1/x=3
0
Maciek:
Hejka
Czy całką krzywoliniową oblicza się długość łuku
1
Krzysiek:
Niech m=log
2
3. Wykaż, że log
3
36=
2(1+m)
m
1
kotula:
W trójkącie ostrokątnym ABC poprowadzono wysokości AA' i BB'. Wykaż, że △ ABC ∼ △ A'B'C
1
michael:
krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 cm a krawędz boczna jest rwóna 10 cm. znajdź kąt nachylenia:
5
kyrtap:
Godzio mógłbyś mi to zobrazować?
http://prntscr.com/7fgqkw
14
tyu:
cześć mam pytanie dot. matematyki na studiach.
0
michael:
Dwie przeciwległe ściany ostrosłupa o podstawie prostokąta nachylone są do płaszczyzny podstawy pod kątem 45stopni, a dwie pozostałe ściany są nachylone pod kątem 60 stopni. Wysokość tego
1
kamil1892:
∫x
2
ln2xdx
1
Jp armia:
nie wiem jak to rozwiazac
2
michael:
dlugość krawędzi prostopadłościanu a,b i c są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Największy możliwy ostrosłup wycięty z tego prostopadłościanu:
11
Dawid:
PROSZE O POMOC
!
5
konspiracja:
Witam, mam pytanie, gdy mam 2 funkcje: z=2−x
2
+y
2
i z =
√
x
2
+y
2
4
XYZ:
Adam kupił czerwoną i zieloną paprykę. Zielonej papryki kupił 2,5 raza więcej niż czerwonej. 1 kg czerwonej papryki kosztował półtora raza więcej niż kg zielonej. Za wszystko zapłacił 66
5
nal42A:
(
1
2
)
n−1
=
2
Hugo:
grafy, ktos pomoze?
4
kateryna:
witam proszę o pomoc w rozwiązywaniu ciągów 1. Oblicz q ciągu geometrycznego i wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu gdy a
1
=6 i a
3
=54
9
Dawid:
Bardzo proszę o pomoc, mam sprawdzian w piątek (podobno z tych zadań) a zdnego nie umiem zrobić.
5
abc:
Czesc!
1
PablooPom:
Do sprawdzenia: Spośród liczb: 1,2,3,4,5,6 losujemy kolejno bez zwracania dwa razy po jednej liczbie. Oblicz
4
Damian1996:
Mam obliczyć wszystkie wartości pierwiastka
√
3+4i
.
3
PAn:
oblicz granicę
4
patrycja :
Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(2,−3,1) i prosta X+2/3=y−1/3=z+1
7
lolek:
jak obliczyć pochodną ?
5
PablooPom:
Pomocyyy
Z pojemnika, w którym jest 7 kul białych i 5 kul czarnych losujemy kolejno bez zwracania dwa
10
bezendu:
Metodą operatorową rozwiązać zagadnienie początkowe y'+2y=10e
3t
y(0)=7
5
Tulek:
Przekształcenia funkcji
3x+1
f(x) =
x+3
Wyznacz g(x)