Trygonometria
Ania: W trójkącie ABC bok BC ma długość 24cm. Oblicz obwód tego trójkąta, wiedząc że miara kąta przy
wierzchołku B jest równa 45 stopni, a miara kąta przy wierzchołku A jest równa 60 stopni.
11 cze 09:49
Damian1996: Korzystając z tw.sinusów masz
| 24 | |
| =2R, gdzie R jest promieniem okręgu opisanego na trójkącie. |
| √32 | |
Czyli R=8
√3.
Teraz również z tw. sinusów możesz obliczyć długość boku AC. A następnie z tw. cosinusów
długość AB.
11 cze 10:00
Ania: Właśnie o to chodzi, że ja mam problem z wyznaczeniem długości AB
11 cze 10:08
Ania: AC mi wychodził 8√6
11 cze 10:09
Damian1996: No to liczymy dalej..

Wg moich obliczeń |AC|=8
√6.
| | 1 | |
Zamiast tw. cosinusów możemy porównać pole ze wzoru P= |
| absinα |
| | 2 | |
| | 1 | | √2 | | 1 | | √6+√2 | |
Mamy więc równośc |
| *24*|AB|* |
| = |
| *24*8√6* |
| ( wartość sin75 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
możemy uzyskać chociażby wykorzystując wzór sin(α+β) ).
11 cze 10:14
Damian1996: Obwód, który uzyskałem to 12(2+
√6+
√2)
11 cze 10:28