Pola trójkątow
Dawid: Bardzo proszę o pomoc, mam sprawdzian w piątek (podobno z tych zadań) a zdnego nie umiem
zrobić.
1. Podstawa trojkata rownoramiennego ma długosc 8, a promień okręgi wpisanego w ten trojkat ma
dlugosc 2. Oblicz pole trojkata ABC.
2. Pole trojkata rownobocznego T1 jest wieksze od pola trojkata rownobocznego T o 156%. Oblicz
ile razy, bok trojkata T1 jest wiekszy od boku trojkata T.
10 cze 20:10
Janek191:
z.2
P
1 = P + 1,56 P = 2,56 P
więc
k = 1,6
Odp. Bok trójkąta T
1 jest większy od boku trójkąta T 1,5 raza.
10 cze 20:14
Janek191:
... 1,6 raza
10 cze 20:15
Dawid: Dzięki bardzo

jeszcze tylko 1
10 cze 20:34
Mila:
h=2x
W ΔBDC:
(x+4)
2=h
2+4
2
x
2+8x+16=(2x)
2+16
x
2+8x=4x
2
3x
2−8x=0
x*(3x−8)=0
=============
10 cze 20:38
Eta:
No i sprawdzian już napisany !
10 cze 20:40
10 cze 20:45
10 cze 20:46
Dawid: Ok, nie wiedziałem już przepisuje:
1) Boki trójkąta ABC maja dlugosci a,b,c , przedłużono je i otrzymano D E F ze BD=c, CE=2a,
AF=2b. Wykaz ze pole trojkata AFD jest 4 razy wieksze od pola trojkata ABC.
2) W trojkacie ABC mamy dane AC=8, BC=12 a <ACB=120 stopni, Przez wierzcholek C poprowadzono
prosta prostopadkla do boku BC. Przcięła ona bok AB w punkcie D. Oblicz
a) dlugosc odcinka CD,
b) promien okregu opisanego na trojkacie ABC
3) Wysokośc trojkata rownobocznego jest o 3 cm wieksza od promienia okregu opisanego na tym
trojkacie. Oblicz pole trojkata rownobocznego,
4) W trojkacie ABC mamy dane AC = 3 pierwiastki z 2, BC = 5, <BAC = 45 stopni. Oblicz:
a) pole trojkata ABC
b) promień okregu wpisanego w ABC, wynik zapisz w postaci a+ b pierwiastkow z c gdzie a, b
naleza do wymiernych, c nalezy do naturalnych
10 cze 21:13
Dawid: Ok, nie wiedziałem już przepisuje:
1) Boki trójkąta ABC maja dlugosci a,b,c , przedłużono je i otrzymano D E F ze BD=c, CE=2a,
AF=2b. Wykaz ze pole trojkata AFD jest 4 razy wieksze od pola trojkata ABC.
2) W trojkacie ABC mamy dane AC=8, BC=12 a <ACB=120 stopni, Przez wierzcholek C poprowadzono
prosta prostopadkla do boku BC. Przcięła ona bok AB w punkcie D. Oblicz
a) dlugosc odcinka CD,
b) promien okregu opisanego na trojkacie ABC
3) Wysokośc trojkata rownobocznego jest o 3 cm wieksza od promienia okregu opisanego na tym
trojkacie. Oblicz pole trojkata rownobocznego,
4) W trojkacie ABC mamy dane AC = 3 pierwiastki z 2, BC = 5, <BAC = 45 stopni. Oblicz:
a) pole trojkata ABC
b) promień okregu wpisanego w ABC, wynik zapisz w postaci a+ b pierwiastkow z c gdzie a, b
naleza do wymiernych, c nalezy do naturalnych
10 cze 21:13
Sandrussska: Z jakiego zbioru są te zadania?
26 maj 23:04