kombinatoryka podział na grupy
Sq: na ile sposobów można podzielić na grupy dwuosobowe 2n osób? Wynik przedstawić jako iloczyn
liczb całkowitych.
| | | |
Wydawałoby się że jest to | ale tak nie jest  jaki więc jest wynik? |
| | |
10 cze 17:02
nieuczciwy: a dlaczego tak nie jest? Masz inną odpowiedź?
Bo moim zdaniem tak właśnie powinno być
| | 2n! | | (2n−1)*2n | |
= |
| = |
| = (2n−1)*n |
| | 2!(2n−2)! | | 2 | |
10 cze 17:30
Sq:
Taka jest rzekomo odpowiedź
10 cze 17:47
10 cze 17:48
Mila:
Na ile sposobów można podzielić grupę 8 osobową na dwie grupy równoliczne.
Wybór osób np. 1,2,3,4 jest równoważny wyborowi osób 5,6,7,8, bo podział jest ten sam.
wracając do Twojego zadania :
| (2n)! | | (2n)! | |
| = |
| |
| 2*2*.......*2*n! | | 2n*n! | |
10 cze 19:20
Benny: n! w mianowniku, bo będzie n grup dwu osobowych, tak?
10 cze 21:03
Mila:
Tak.
10 cze 21:08
Benny:
10 cze 21:10
Jacek: Kurcze, wygodniej by było gdyby w treści takich zadań jednak precyzowano, czy grupy x−osobowe
są rozróżnialne np. przypisuje się jakieś numery, czy też są nierozróżnialne (kolejność w
jakiej para tych samych osób zostanie utworzona nie ma znaczenia) − zgodnie z rozwiązaniem
Mili.
11 cze 12:20