Całka
Przemysław: Mam pytanie: jak się za to zabrać?
∫√3+6t+6t2dt
10 cze 20:57
ICSP: Sprowadziłeś do postaci kanonicznej ?
10 cze 20:59
10 cze 21:06
Przemysław: Chodzi o coś takiego? i teraz coś podstawiało się?
| | √6 | | 3 | |
...=∫((√6t+ |
| )2+ |
| )1/2dt |
| | 2 | | 2 | |
10 cze 21:06
Eta:
10 cze 21:08
Przemysław: @Eta, to koniecznie Eulerem? Bo to strasznie dużo liczenia zawsze jest (i trzeba pamiętać
podstawienie)
10 cze 21:08
Przemysław: No dobra, dziękuję w każdym razie
10 cze 21:13
ICSP: Ewentualnie podstawienie hiperboliczne, bądź liczenie całek stowarzyszonych.
Najlepiej to postaraj się zapamiętać tamten wzór.
10 cze 21:13
Przemysław: To co napisałeś w pierwszej linii to nie ten poziom jeszcze

Dziękuję za pomoc!
10 cze 21:15
Mariusz: Podstawienie Eulera
√3+6t+6t2=t−√6x2
Po podstawieniu Eulera i skorzystaniu z liniowości dostaniesz całki z potęgi
11 cze 00:19
Mariusz: √3+6t+6t2=u−√6t
11 cze 00:20
Mariusz: Z Eulera dostaniesz taką całkę
√3+6t+6t2=u−
√6t
3+6t+6t
2=u
2−2
√6tu+6t
2
3+6t=u
2−2
√6tu
2
√6tu+6t=u
2−3
(2
√6u+6)t=u
2−3
| | 2√6u2+6u−√6u2+3√6 | | √6u2+6u+3√6 | |
u−√6t= |
| = |
| |
| | 2√6u+6 | | 2√6u+6 | |
| | 2u(2√6u+6)−2√6(u2−3) | |
dt= |
| du |
| | (2√6u+6)2 | |
| | 2√6u2+12u+6√6 | |
dt= |
| du |
| | (2√6u+6)2 | |
| | √6u2+6u+3√6 | 2√6u2+12u+6√6 | |
∫ |
|
| du |
| | 2√6u+6 | (2√6u+6)2 | |
| | (√6u2+6u+3√6)2 | |
2∫ |
| du |
| | (2√6u+6)3 | |
√3+6t+6t2=(u−t)
√6
3+6t+6t
2=6(u
2−2ut+t
2)
3+6t+6t
2=6u
2−12ut+6t
2
1+2t=2u
2−4ut
4ut+2t=2u
2−1
t(4u+2)=2u
2−1
| | 4u2+2u−2u2+1 | | 2u2+2u+1 | |
√6(u−t)=√6 |
| =√6 |
| |
| | 4u+2 | | 4u+2 | |
| | 4u(4u+2)−4(2u2−1) | |
dt= |
| du |
| | (4u+2)2 | |
| | 2u2+2u+1 | 8u2+8u+4 | |
∫√6 |
|
| du |
| | 4u+2 | (4u+2)2 | |
| | (2u2+2u+1)2 | |
4√6∫ |
| du |
| | (4u+2)3 | |
| √6 | | (2u2+2u+1)2 | |
| ∫ |
| du |
| 2 | | (2u+1)3 | |
11 cze 01:43