Pytanie
Michcio:

Błąd w odpowiedziach

Oblicz pole pięciokąta wiedząc że ma boki jednakowej długości
AD = 2
AC = 3
|∡CAD| = 60 stopni
Rozwiązanie
| | 1 | |
Pole ΔDAC = |
| *2*3*sin 60 = 1,5√3 |
| | 2 | |
Z Tw. kosinusów CD =
√10
(Nie wiem jak policzyć bok bez tw.kosinusów niestety)
Czyli każdy bok ma
√10
| | 4 | |
Wychodzi mi pole 1,5√3+3+ |
| √31 |
| | 3 | |
Natomiast w odpowiedziach jest 1,5
√3+
√6+0,75
√19
11 cze 01:05
Damian1996: Błędnie policzyłeś długość boku CD z tw. cosinusów. Mi wyszło |CD|=√7
11 cze 08:26
Janek191:
Tak: I CD I =
√7
11 cze 08:50
Michcio: Faktycznie, to by wyjaśniało ten błąd. Wtedy wychodzi odp. ok

No dobrze a można jakoś dojść do tego boku nie mieszając w to w/w twierdzenie ?
Bo zadanie pochodzi ze zbiorku dla I klasy
11 cze 09:12