Przedzialy monotonnicznisci funkcji i ich extrema
Sara: Przedzialy monotonnicznisci funkcji i ich extrema z gory dzieki za pomoc

F (x) = 1/2x
4+x
2−3
F (x)= (−x
2+9)/ (x+5)
11 cze 12:05
J:
trzeba zacząć od policzenia pochodnej
11 cze 12:07
Sara: To wiem ale jak bys mogl obloczenia pokazac dla pewnosci i nauki przy okazji
11 cze 12:08
J:
spróbuj sama ... poprawimy
1) pochodna , to pochodna sumy trzech funkcji
11 cze 12:10
Sara: To ja powiem co chce robic najpierw :
Pochodna funkcji
Nierownosc f (x) >=0
Rozwiazac nierownoscf (x)<=0
I co dalej ?
11 cze 12:14
J:
jeśli pochodna zeruje się w punkcie: x0 oraz zmienia znak w tym punkcie
to znaczy,że posiada eksteremum w punkcie x0
w przedziałach gdzie f'(x) > 0 funkcja jest rosnąca i odwrotnie
pokaż pochodną ..
11 cze 12:19
Janek191:

1) Df = ℛ
2) f '(x) = 0,5* 4 x
3 + 2 x = 2 x
3 + 2x = 2 x*( x
2 + 1) = 0 ⇔ x = 0
3) f ' (x) = 6 x + 2
f '' (0) = 6*0 + 2 = 2 > 0 więc funkcja f ma w punkcie x = 0 minimum lokalne równe
y
min = f(0) = − 3
4) Dla x < 0 jest f '(x) < 0 więc wtedy f maleje
Dla x > 0 jest f' (x) > 0 więc wtedy f rośnie
Patrz też na wykres
11 cze 12:23
Janek191:
Zrób II przykład
11 cze 12:23
J:
poczeka,aż Ty to zrobisz
11 cze 12:25
Janek191:
Tam w 3) powinno być
f ''(x) = 6 x + 2 − II pochodna funkcji f
11 cze 12:27
Janek191:
O pomyliłem się , ale to nie zmienia istoty rozwiązania.
powinno być
f ''(x) = 6 x2 + 2
f ''(0) = 2 > 0 itd.
11 cze 12:31