znajdź podział odcinka
kalierez: Proszę o rozwiązanie

Dane są punkty A(11,1) i B(9,5). Znajdź współrzędne punktu podziału odcinka AB w stosunku 2:1
11 cze 12:31
11 cze 12:35
Janek191:

P = (x, y)
→ →
AP = 2 PB
[ x − 11, y − 1 ] = 2 *[ 9 − x, 5 − y ]
więc
x − 11 = 18 − 2x i y − 1 = 10 − 2y
3 x = 29 3 y = 11
| | 29 | | 2 | | 2 | |
x = |
| = 9 |
| y = 3 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
====================
11 cze 12:39
Janek191:
@J
Czy nie będzie to podział 1 : 2 ?
11 cze 12:41
kalierez: Mam rozwiazane tak : 2/3[9,5]+1/3[11,5]=[x,y]
[6,10/3]+[11/3,5/3]=[x,y]
[29/3,5]=[x,y]
czy to jest źle?
11 cze 12:41
J:
a czy to ma znaczenie ? przecież chodzi o długości
11 cze 12:43
Janek191:
Coś Ci się pomyliło !
11 cze 12:43
Janek191:
Niby tak
11 cze 12:44
kalierez: ok, juz wiem gdzie popełniłem bład, dziekuje

ale mam jeszcze jedno zadanie, mozecie pomoc?
Napisz równanie ogólne prostej przechodzącej przez punkt przeciecia się prostych x−2y+7=0 oraz
x+y−5=0 i prostopadłej do prostej x+5y−3=0.
11 cze 12:57
Janek191:
1)
Rozwiąż układ:
x − 2y + 7 = 0
x + y − 5 = 0
2) Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do prostej x + 5 y − 3 = 0
| | 1 | | 3 | |
czyli prostej y = − |
| + |
| |
| | 5 | | 5 | |
3) Napisz równanie prostej.
11 cze 13:04
Janek191:
| | 1 | | 3 | |
... czyli do prostej y = − |
| x + |
| |
| | 5 | | 5 | |
11 cze 13:06
kalierez: wspólczynnik kierunkowy to 5 tak, czyli y=5x+t i podstawiam (1,4) wychodzi t=−1
5x−y−1=0 takie równie? Miałem tak rozwiazane na katkówce jednak nie dostałem maks punktów,
dlatego zastanwaiam się czy jest to zle.
11 cze 13:10
Janek191:
P = (1,4)
a = 5
więc
y = 5 x + b
4 = 5*1 + b
b = − 1
y = 5 x − 1 lub 5 x − y − 1 = 0
======== ===========
11 cze 13:14
kalierez: dzieki bardzo
11 cze 13:16