bANKOWA
Matstud: Cena mieszkania wynosi 265000 zł, przy czym można je spłacać stałymi ratami miesięcznymi
dokonywanymi z dołu przez 3 lata w wysokości 3.500 zł.
Jakiej wielkości musi być kapitał własny, jeśli raty są oprocentowane według stopy
miesięcznej 1%.
odp. X=159623, 73
moje rozwiązanie
| | | |
265 000 = 3500 * ( |
| )+X |
| | 0,0112 | |
X=140 922,16
2 cze 22:42
Matstud: 
?
3 cze 01:34
Matstud: 
?
10 cze 22:39
ZKS:
Skoro masz, że oprocentowanie jest miesięczne to czemu jeszcze dzielisz przez 12?
10 cze 22:44
ZKS:
Według mnie powinno to tak wyglądać.
| | 1 − (1 + 0.01)−36 | |
265 000 = 3 500 * |
| + x |
| | 0.01 | |
10 cze 22:48