Dziedzina funkcji
Zoska :D: Jak wyznaczyc dziedzine funkcji ?
np. f(x)= 2x+1
11 cze 12:23
J:
D = R ( tutaj nie ma co wyznaczać)
11 cze 12:24
Zoska :D: g(x)= pod pierwiastkiem x+1 ?
11 cze 12:27
Janek191:
g(x) = √x + 1
x + 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ − 1
D = < − 1, +∞ )
=============
11 cze 12:29
J:
warunek: x+ 1 ≥ 0
11 cze 12:29
Zoska :D: tu chodzi o to, ze y= pod pierwiastkiem x ≥ 0 ?
11 cze 12:30
Zoska :D: oo walasnie, dziękuje
11 cze 12:30
J:
wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne
11 cze 12:31
Zoska :D: a jesli jest ułamek i w mianowniku potega ? u{5x}u{xp2+1}
wystarczy 1x nie rowna sie 0 ?
11 cze 12:41
J:
wystarczy, aby mianownik był rózny od zera
11 cze 12:44
Zoska :D: a w przypadku gdy jest ulamek i w mianowniku |x|−1 lub √1+ x2
11 cze 12:50
Zoska :D: gdy pierwiastek to chyba x>0
11 cze 12:51
J:
IxI − 1 ≠ 0 ⇔ x ≠ 1 i x ≠ − 1
jeśli w mianowniku jest: √x2+1 ... to wyrażenie x2 + 1 jest zawsze dodatnie
11 cze 12:53
Zoska :D: Sparzadz wykresy funkcji i opisz ich wlasnosci dziedzine, przeciwdziedzine, miejsce zerowe,
monotonicznosc w tabelce, okresowosc parzystosc i nieparzystosc, roznowartosciowosc
x+1,gdy x≤0
a) f(x) 1,gdy,x∊ (0,2>
x−1, gdy,x > 2
11 cze 13:07
Zoska :D: Jak to rozwiazac ?
11 cze 13:08
J:
rysujesz wykresy poszczegónych funkcji w podanych przedziałach
11 cze 13:10
Zoska :D: Napisz wzor funcji liniowej, ktorej wykres przechodzi przez punkty A=(1,2), B=(−1,4)
2=1a+b
4=−1a+b
b=1a+2
6=−1a=2−6
a=4
b=1*4+2
b=6
a=4
b=6
odp x+y= 10
Gdzie mam bląd
11 cze 15:17
nieuczciwy: w trzeciej linijce
powinno być:
b = 2 − a
11 cze 15:23
Agnieszka: rozwiaz uklady nierownosci podaj ilustracje na osi liczbowej
a) x2+x3 > 1 b) 4(x+1)>3(x+1)
4x − 2(+1)<3 5−2x≤6−3x
4(2−x)>−4x+2
11 cze 15:42
Agnieszka: Help !
11 cze 15:48