rozwiąż równanie
Asmander: 4sin(πx)=4x2−4x−5
11 cze 21:12
Mila:
Czy dobrze prepisałeś to równanie?
11 cze 21:44
Aga: Odświeżam. Jest dobrze przepisane.
I od razu drugie:
| | 2π | | 1 | |
cos ( |
| ) + |
| x2 = 2x −3 |
| | x | | 2 | |
26 maj 22:37
Adamm: jesteś pewna z tym pierwszym?
drugie:
x≠0
prawa strona jest ≤−2, lewa jest ≥−2, musi więc być
x=2
26 maj 22:48
Adamm: musi być x=−2, oczywiście
26 maj 22:48
Aga: w tym pierwszym powinno być +5 reszta jest ok
26 maj 22:53
'Leszek: Ale rowniez x = 2 , mozna sprawdzic !
26 maj 22:54
Adamm: nie, x=2, dobrze napisałem na początku
sam siebie sprawdziłem, ale nie do końca, i myślałem że pomyłka
26 maj 22:55
Adamm: jeśli jest +5 to zmienia postać rzeczy
robisz tak jak to zadanie
26 maj 22:56
'Leszek: natomiast x = − 2 nie sprawdza rownania drugiego !
26 maj 22:57
Aga: Ok, dzięki, już rozumiem
26 maj 22:58
'Leszek: Pierwsze rownanie mozna zapisac w postaci : sin(πx) = (x −0,5)2 + 1
Dla x = 1/2
26 maj 23:01