calki
ArekKuzior: Pytanie do całek. Np.
| | dx | | 1 | | dx | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| *ln|x| |
| | 2x | | 2 | | x | | 2 | |
| | dt | |
Dlaczego podstawiajac t = 2x, dx = |
| |
| | 2 | |
| | dx | | 1 | | dt | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| ∫ln|2x| ? |
| | 2x | | 2 | | t | | 2 | |
11 cze 20:41
bezendu:
t=2x
dt=2dx (w liczniku mam dx a nie 2dx więc dzielę przez 2 która przeszkadza)
11 cze 20:43
ArekKuzior: tak zrobilem
11 cze 20:44
J:
bo: (lnx)' = [ln(2x)]'
11 cze 20:46
ArekKuzior: heuheu. dzieki
11 cze 20:48