oblicz pole i obwod trojkata z tw. sinusow i cosinusow
Abrakadabra: Proszę w rozwiązaniu takiego zadania: znając długości boków trójkąta : 5cm i 2 cm oraz sinus
kata miedzy nimi (3/5) obliczyc pole i obwod trojkata
11 cze 23:39
Qulka: jak sinα=3/5 to cosα =4/5
c2 =52+22−2•5•2•4/5 = 25+4−16 = 13
więc trzeci bok c=√13 obwód =7+√13
Pole = 5•2•3/5 /2 = 3
11 cze 23:55
Karol: Dziękuję, tylko wytłumacz dlaczego jest tak że sin=(3/5) to cos=(4/5)
11 cze 23:57
J:
z jedynki trygonometrycznej
11 cze 23:57
Piotr:
z prostego trojkata 3,4,5
11 cze 23:58
Karol: aa ok, to dziękuje za rozwiązanie, już tylko jedno zadanie zostało mi na dziś i koniec dnia

Jeżeli macie jeszcze siłę to prosiłbym o rozwiązanie : W trójkącie ABC dane są AC=
√3 ,
BC=
√3 , ABC=30stopni, trzeba obliczyc miary katow trojkata i dlugosc trzeciego boku trojkata
12 cze 00:01
12 cze 00:03
Karol: Dziękuje.
12 cze 00:04
Piotr:
przeciez to trojkat rownoramienny..
12 cze 00:04
Eta:
| | 1 | |
P= |
| *5*2*sinα=........... |
| | 2 | |
| | 3 | | 4 | | 4 | |
sinα= |
| to cosα= ±√1−sin2α ⇒cosα= |
| lub cosα= − |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
z tw. kosinusów
a
2= 5
2+2
2−2*5*2*cosα ⇒ a
2= 13 ⇒ a=
√13
lub
| | 4 | |
a2= 52+22+2*5*2* |
| ⇒ a2=45 ⇒ a=3√5 |
| | 5 | |
należy jeszcze sprawdzić warunek istnienia trójkąta
5+2>
√13 −−ok taki trójkąt istnieje
5+2> 3
√5 −− ok taki trójkąt też istnieje i jest rozwartokątny
są dwa takie trójkąty ( jeden ostrokątny a drugi rozwartokątny )
Obwody tych trójkątów:
L= 7+a =.. lub L= 7+a=...
12 cze 00:04
Eta:
Qulka ?
12 cze 00:06