Całka
lallana20 : ∫x3ex2dx
potęga przy e to x do 2
11 cze 12:15
J:
| | 1 | |
podstawienie: x2 = t , 2xdx = dt ... = |
| ∫t*et ... i przez części |
| | 2 | |
11 cze 12:21
lallana20 : a co z x3?
11 cze 12:27
J:
"wyparowło" ... = ∫x*x
2*e
x2dx ... teraz widzisz co się stało ?
11 cze 12:28
lallana20 : to jednym podstawieniem można "pozbyć" się dwóch niewiadomych? (w tym przypadku x2)
11 cze 12:30
J:
| | 1 | |
patrz: = ∫x*x2*ex2dx ... za x2 postawiamy t , a za x*dx podstawiamy: |
| dt |
| | 2 | |
11 cze 12:32
lallana20 : chodziło mi o to, że x
2 jest zarówno w wykładniku e, i w powstałym przez rozbicie x
3
składniku
11 cze 12:34
J:
no i na tym polega zabawa ... wszędzie pod całką za x2 podstawiasz t
11 cze 12:36
J:
poza tym ... tu nie mażadnych niewiadomych ... tylko zmienna x
11 cze 12:38
bezendu:
To było już wczoraj robione, J zrobił
11 cze 12:40
J:
nawet nie pamiętam
11 cze 12:41