Okęgu symetria
hs: Wyznacz równanie okręgu, który jest obrazem okręgu k symetrii względem prostej l.
(x+2)2+(y−3)2=50
pr. l : 2y−x−2=0
11 cze 16:13
hs:
11 cze 16:22
hs:
11 cze 17:13
hs:
11 cze 17:29
Damian1996: Środkiem danego okręgu jest S=(−2,3)
Poprowadź prostą prostopadłą do prostej l, dodatkowo przechodzącą przez punkt S.
Punkt przecięcia prostej l i uzyskanej prostej prostopadłej oznaczmy jako P.
Dodatkowo oznaczmy środek szukanego okręgu jako S'=(a,b).
Zachodzi równość |SP|=|PS'|.
Szukane równanie okręgu ma postać (x−a)
2+(y−b)
2=50.
"Przepis" na to zadanie
11 cze 17:37
Mila:

l: 2y−x−2=0
S=(−2,3) środek danego okręgu
r=
√50=5
√2 − promień danego okręgu
r'=5
√2 symetria jest przekształceniem izometrycznym
1) piszemy równanie prostopadłej do prostej l i przechodzącej prze punkt S.
m: y=ax+b
a=−2
m: y=−2x+b
3=−2*(−2)+b
3=4+b⇔b=−1
m: y=−2x−1
2) punkt przecięcia prostych m i l
Punkt P jest środkiem odcinka SS', gdzie S'=(x',y') to obraz punktu S w symetrii względem
prostej l.
| | 4 | | −2+x' | | 3 | | 3+y' | |
− |
| = |
| i |
| = |
| |
| | 5 | | 2 | | 5 | | 2 | |
dokończysz?
11 cze 17:37
5-latek:

Prosta ma równanie y=2x+2
Punkt A ma wspolrzedne A=(−2,2)
Wyznacz wspolrzedne obrazu A' punktu A względem tej prostej
To nie jest twój przykład tylko chce zobaczyć czy potrafisz to zrobić
11 cze 17:39
hs: Czyli S'=(25;−95) tak ?
11 cze 17:59
hs: Czyli równanie okręgu symetrycznego będzie miało postać ;
11 cze 18:01
11 cze 18:10
hs: | | 2 | |
Ojj przepraszam, tam miało być |
| przy x  Dziękuję  Faktycznie r 2 jest we wzorze ; ) |
| | 3 | |
11 cze 18:14
11 cze 18:15